Husqvarna CEORA voor commercieel gazononderhoud [VIDEO]

Husqvarna CEORA, de langverwachte oplossing voor commercieel gazononderhoud, is er eindelijk. Deze elektrische robot kan volledig zelfstandig tot acht voetbalvelden maaien, zowel overdag als ‘s nachts. Dat drukt de algemene kosten aanzienlijk en geeft medewerkers de kans om te focussen op taken met toegevoegde waarde.

Husqvarna was al een pionier toen het merk miljoenen particulieren hielp overschakelen van handmaaiers naar robotmaaiers. Nu leidt Husqvarna het commerciële gazononderhoud een nieuw tijdperk binnen, met een grootschalige robotoplossing die de kwaliteit van het gazon verhoogt en tegelijkertijd de kosten met ongeveer 30% doet dalen in vergelijking met conventionele commerciële maaiers. “Commercieel gazononderhoud gaat radicaal veranderen dankzij CEORA . Ik ben ervan overtuigd dat elk team van professionele hoveniers opgetogen zal zijn over deze nieuwe compagnon: een stille, slimme en zelfstandige collega, die met plezier de saaiste klussen voor zijn rekening neemt. Zo is het veld altijd klaar voor de volgende wedstrijd en hebben professionals meer tijd voor andere taken”, zegt Valentin Dahlhaus, Vice President bij Husqvarna.


Veilig en autonoom

De maaier is ontworpen met het oog op een veilige en autonome werking. Verder is hij licht, uitgerust met extra veilige messen en in staat om voorwerpen te detecteren en te ontwijken.
CEORA maakt het gazon groener en dichter begroeid dankzij de unieke snijtechnologie, het lage gewicht en de mogelijkheid om vaker te maaien. Professionals hoeven niet meer met de hand te maaien, maar kunnen gewoon op hun smartphone instellen hoe, wanneer en waar CEORA moet maaien. De prestaties op het gras zijn efficiënt en systematisch, want de robot maait strook per strook. Voor het onderhoud volstaat het tijdig vervangen van de messen en het schoonmaken van de machine.
CEORA is stevig gebouwd en gemakkelijk te beheren, zelfs voor iemand die niet vertrouwd is met robotmaaiers. Greenkeepers kunnen van CEORA verwachten dat hij tot op de 2-3 cm nauwkeurig maait, dankzij het satellietnavigatiesysteem van Husqvarna, EPOS. Ze kunnen afzonderlijke zones instellen en er verschillende maaitijden en -hoogten aan toekennen. Via de app Husqvarna Fleet Services kunnen gebruikers alle maaiers in hun vloot nauwgezet in het oog houden. CEORA wordt bovendien ondersteund door Husqvarna´s onderhouds- en supportprogramma UpCare, dat voor snelle reparaties en vervangingen zorgt.

Veiligheidsvoorzieningen en kleinere koolstofvoetafdruk

CEORA is gemaakt om hinderissen uit de weg te gaan. Het ultrasone systeem voor voorwerpdetectie op afstand doet de maaier vertragen zodra hij een voorwerp nadert. Omdat er zo minder onderbrekingen en ongewenste stops zijn, verlengt dit bovendien de productieve tijd. Golf- en voetbalclubs, evenals andere openbare en commerciële landeigenaren, kunnen hun koolstofvoetafdruk trouwens aanzienlijk verkleinen, want de maaier is emissievrij.

In de toekomst zal de CEORA worden aangevuld met een hele waaier van accessoires, zodat hij kan helpen bij het bemesten, het creëren van streepeffecten of het verzamelen van golfballen.

Twee modellen

Er worden twee modellen gelanceerd: Husqvarna CEORA 544 EPOS en Husqvarna CEORA 546 EPOS. Ze zullen beschikbaar zijn in Zweden, Denemarken, Verenigd Koninkrijk, België, Nederland, Frankrijk, Zwitserland, Duitsland, Oostenrijk en Polen, bij een selectie professionele partners van Husqvarna vanaf het eerste kwartaal van 2022. Het eerste jaar gelden speciale lanceringsprijzen: EUR 24.900 voor CEORA 544 EPOS en EUR 28.900 voor Husqvarna CEORA 546 (adviesprijzen). In bepaalde markten zijn ze ook verkrijgbaar met een leaseformule.