Belgisch team wint Aga Khan Award for Architecture 2019

Voor het revitaliseren van de stad Muharraq (Bahrein) ontvangt de Authority for Culture & Antiquities Conservation Department (Manama, Bahrain) de Aga Khan Award for Architecture 2019. De Belgische bureaus OFFICE Kersten Geers David Van Severen en Bureau Bas Smets leverden een belangrijke bijdrage aan het project.

 


Het project moet de rijke geschiedenis en erfgoedwaarde van de stad Muharraq – tot in de jaren ’30 van de vorige eeuw het centrum van de parelhandel – onder de aandacht brengen. De stad werd in juni 2012 op de UNESCO-werelderfgoedlijst geplaatst, waarmee het belang van deze regio wereldwijd werd erkend. De regio is ingeschreven op basis van het criterium: ‘Het geheel van stedelijke eigenschappen, fort, kust en oesterbanken is een uitzonderlijk getuigenis van de uiteindelijke bloei van de culturele traditie van de parelindustrie die de Arabische Golf domineerde tussen de tweede en vroege twintigste eeuw. Hoewel de parelindustrie is verdwenen, draagt deze regio de herinnering aan de eigendommen en bouwtradities die het heeft gekoesterd.’

Aanvankelijk bedoeld als een reeks projecten voor restauratie en hergebruik ontwikkelde het zich tot een uitgebreid programma dat erop gericht is de demografische samenstelling van de stad opnieuw in evenwicht te brengen door openbare ruimtes te voorzien, gemeenschaps- en culturele locaties te creëren en de algehele omgeving te verbeteren.

Parelroute

OFFICE Kersten Geers David Van Severen en Bureau Bas Smets hadden samen de leiding over de Pearl Route, een van de belangrijkste projecten voor de transformatie van Muharraq. De route neemt bezoekers van het strand naar het huis van een van de grote koopmannen en is geïllustreerd met beelden en geluiden uit de rijke geschiedenis van Bahrein en zijn inwoners. De Belgische bureaus creëerden langs de 3,5 km lange wandelroute achttien pleinen in de historische stad, ontworpen als buitenkamers op de fundamenten van voormalige gebouwen. Ze ontwikkelden een route die bezoekers toelaat om de historische stad te ontdekken en nieuwe openbare ruimte maakt voor de bewoners.

De pleinen zijn voorzien van bomen die natuurlijke airconditioning bieden. TreeBuilders leverde het TreeParker-systeem voor de boomsoort ‘Firetree’. Delonix regia’s overvloedige rode bloei valt op in de witte omgeving. De eeuwenoude fundamenten zijn echter niet bestand tegen de extreme wortelkracht van deze boomsoort. In totaal werden voor zestien van de Pearl Path Public Squares 202 boombunkers gebouwd.

 

 

www.akdn.org