Den Draad Gentbrugge / Geïntegreerd buurtpark

Den Draad in Gentbrugge is een integraal duurzame wijk van 4,5ha op de voormalige site van staaldraadtrekkerij Treillarmé. Een park van 1,5ha maakt den Draad een leefwijk met veel groen.

Re-Vive Brownfield Fund CVBA creërt er een nieuwe wijk met 130 energiezuinige woningen en appartementen, kantoren en werkplaatsen voor lokale bedrijven. Het regenwater wordt maximaal gerecupereerd en het overtollige hemelwater wordt ter plaatse in de bodem geïnfiltreerd. Verschillende afbraakmaterialen worden herbruikt op de site en de nieuwe constructies bestaan uitsluitend uit bewezen duurzame materialen.


 

Geïntegreerd park

Een geïntegreerd buurtpark biedt speelzones voor kinderen van verschillende leeftijden en plekken waar men kan ontspannen. Er worden daarom verschillende speelzones en activiteitenzones ingericht, zowel voor kinderen als volwassenen.

Verschillende soorten planten worden toegevoegd om de biodiversiteit te beschermen en zelfs een duwtje in de rug te geven. De markante bomen van Louis Van Houtte, de plant- en boomdeskundige uit de 19de eeuw, blijven uiteraard behouden en krijgen hun verdiende plaats in de ontwikkeling.

Voor dit nieuw stadspark heeft landschapsarchitect Benoit Fondu van F-la landschapsarchitecten resoluut gekozen voor een grote samenhang waar elke bezoeker het geheel ervaart, voelt en beleeft.

Het middendeel wordt als een traditioneel stadspark ingericht volgens de principes van de landschapsstijl met bochten, grote open water- en gazonvlakken en bomen. Via groene recreatiepaden vervlecht het park zich met de omringende woongebieden. Zo wordt het een polyvalente ruimte, zorgt het voor een intragenerationele netwerksamenleving en brengt de mensen in beweging.

Op strategische punten, kruisingen van doorgaande paden en buurtentrees worden grote poëtische bloemmotieven uitgewerkt. Deze bloemmotieven verwijzen naar het tuinbouwkundig verleden van de site en zijn bedoeld als een duidelijk leesbare signatuur waarvan zowel de bezoeker van het park als de bewoners vanuit hun appartement kunnen genieten. Hun invulling zal deels onvoorspelbare ontwikkelingen toelaten met rust, ontmoeting, luwte en passieve recreatie en deels een veel meer actieve recreatieve invulling krijgen met ouderdomsgebonden speeltuinen, skatezones en zo meer.

 

adem-park

dendraadGent

home-moneyshot-fase2-00_894x493

 

F-la landschapsarchitecten

In België heeft F-la het masterplan uitgewerkt voor het Jubelpark en het park van Laken. Zij hebben tevens de volledige restauratie uitgevoerd voor het park van Seneffe, het park van het Belfort van Bergen en de volledige omgevingsaanleg van het Bloso domein in Hofstade. Momenteel is hun team bezig met de volledige opwaardering van de Kruidtuin in Mechelen, de volledige herinrichting van het provinciaal domein van Chevetogne, de omgevingsaanleg rondom woonunits voor de vzw Borgerstein in Sint-Katelijne-Waver en twee ‘pocket parks’ in Sint-Jans-Molenbeek.

F-la is verder werkzaam in Engeland, Schotland, Wales maar ook in Zwitserland, Italië, Duitsland, Frankrijk en Nederland.