Trendline Lotis Ontwerp / Conception HWS Landscaping, Antwerpen ©Wienerberger

De troefkaarten van kleiklinkers van Wienerberger

Voor een oprit, terras of openbaar project: de voordelen van kleiklinkers zijn talrijk. Ontdek hier alle troefkaarten van de kleiklinkers van Wienerberger.

Creatieve mogelijkheden

Het aanbod qua kleuren, formaten en texturen is vrijwel onbeperkt, en je kunt ook met legpatronen of vormen spelen. Kleiklinkers laten een sterke vorm van personalisatie en creatieve vrijheid toe.


Vormbak, strengpers of handvorm

Vormbak en strengpers zijn de twee meest courante productiemethodes voor kleiklinkers. Vormbak kleiklinkers krijgen hun vorm door de klei in metalen vormbakken te persen. Bij strengpers creëert een vacuümpers één lange doorlopende kleibalk. Die zogenaamde streng wordt daarna automatisch versneden tot blokjes klei met de juiste maat. Dit productieproces levert kleiklinkers met maatvaste rechthoekige afmetingen en strakke, gladde lijnen op. Het grote voordeel is dat deze techniek veel verschillende formaten toelaat. Handvorm kleiklinkers worden individueel in de mal gevormd. Door het bakproces kunnen de kleiklinkers een bepaalde lichte kleurafwijking, een onregelmatigheid qua afmeting en een ruwe textuur vertonen.

Getrommeld of ongetrommeld

Na het bakproces krijgen sommige stenen dankzij de trommeltechniek een extra afwerking. Daarbij gaan de stenen door een zogenaamde trommel, waardoor ze tegen elkaar botsen en er hoekjes en randen afbreken. Zo lijkt het alsof de ruwe stenen al een heel leven achter de rug hebben. Zowel vormbakstenen als strengpersstenen krijgen dankzij het trommelen een meer rustieke, verweerde uitstraling.

Duurzaam en natuurlijk

Met superieure klei als voornaamste grondstof passen kleiklinkers perfect in het plaatje van natuurlijke bouwmaterialen. Ze zijn gemaakt uit een hernieuwbare basisgrondstof, die lokaal ontgonnen wordt. Natuurlijke rivierklei bevat geen schadelijke elementen voor mens en milieu en komt in overvloedige hoeveelheden voor in de natuur. Bovendien is de productie van de kleiklinkers een natuurlijk proces van klei, water, zuurstof en vuur.

Kleurvast

Kleiklinkers danken hun kleur aan de kleicombinaties en baktechnieken. Ze zijn vrij van kleurstoffen, in de massa gekleurd en 100% kleurvast. Kleiklinkers behouden eeuwig hun originele kleur en krijgen met de jaren, door het intensief gebruik, een diepere kleur. Dankzij hun natuurlijke tint en patine passen ze perfect in elke omgeving.

Vormvast

Kleiklinkers worden onder druk vormgegeven, gedroogd en gebakken op ongeveer 1.100°c. Terwijl de moderne tunnelovens een hoge vormvastheid garanderen, ontstaan er bij de ambachtelijke ringovens makkelijker kleine onregelmatigheden. Dit geeft aan klinkers een extra charme zoals de Hortus Althea. Klinkers hebben een lage porositeit en een extreme hardheid. Dat zorgt ervoor dat ze onder meer bij vorst geen barsten of scheuren ontwikkelen en weinig gevoelig zijn voor mos- en algenvorming. Doordat ze niet glad worden, zijn kleiklinkers uiterst geschikt voor aanleg van straten, pleinen, ….

De voordelen van de kleiklinkers van Wienerberger
Oud Hollands Oud Maastricht Ontwerp Smout, Koningshooikt ©Wienerberger

Langelevensduur

Dankzij hun specifieke kleisamenstelling en bakproces op hoge temperatuur vertonen kleiklinkers na jaren geen merkbare slijtage. Ze zijn bestand tegen uitzonderlijke omstandigheden zoals extreme vorst, druk en slijtage.

Circulair

Kleiklinkers zijn circulair. Dat wil zeggen dat ze gemakkelijk gedemonteerd en hergebruikt, en na hun levensduur ook gerecycleerd kunnen worden. Passaqua met slimme afstandhouders Passaqua kleiklinkers zijn uitgerust met afstandhouders, waardoor ze geplaatst kunnen worden met 6 mm brede voegen. Zo kan het hemelwater ongehinderd lokaal wegsijpelen en in de bodem infiltreren. De verharde oppervlakte bestaat voor ongeveer 10% uit voegen, wat beantwoordt aan de minimale vereiste voor een waterdoorlatende verharding. In combinatie met een waterdoorlatend voegmateriaal en een goede opbouw onder de kleiklinkers zijn verdere maatregelen zoals de plaatsing van infiltratiekratten of de aanleg van wadi’s normaal dan ook niet noodzakelijk.

Passaqua, een duurzame keuze

De onbezande strengpers kleiklinkers ogen puur en authentiek en kunnen prat gaan op een lange levensduur en een hoge duurzaamheidsscore. Ze meten zich in de loop der jaren een aantrekkelijk patina aan. Omdat het water sneller wegvloeit via de bredere voegen van de kleiklinkers, vermindert tevens het risico op groei van algen, mossen en onkruid in de voegen. Dat komt het uitzicht en onderhoudsgemak van de bestrating nog extra ten goede. En dat zijn nu net de andere sterke troeven van de waterpasserende kleiklinker.

www.wienerberger.be/showrooms

De voordelen van de kleiklinkers van Wienerberger
Authentica Retro Dakota
Ontwerp Tuinen Joos, Bonheiden ©Wienerberger