Thermische onkruidbestrijding

De Ripagreen Kit / Onkruidschroeier op flessenwagen

De Franse fabrikant Ripagreen presenteerde een paar jaar geleden een onkruidschroeier met een innovatieve thermische handlans op het vlak van veiligheid,rendement en ergonomie.

Ripagreen is een afdeling van Ripack, een onderneming die sinds meer dan 40 jaar marktleider is in de wereld van de gasgestookte heteluchtpistolen en dit in diverse sectoren. Dankzij de gepatenteerde “koude-lans-technologie” die achteraan zuurstof aanzuigt, zijn de vlammen zeer kort en gericht. Doordat de vlam geen contact maakt met de branderkop is de opwarming van de kop gering en het risico van verbranding door aanraking met de machine op deze manier vermeden.


De RIPAGREEN® oplossing garandeert SNELHEID, COMFORT et RENDEMENT voor alle werkzaamheden in THERMISCHE ONKRUIDBESTRIJDING,
mede door de Click & Start ontsteking, de grote autonomie van 6 uur per gasfles en de ontspanner met dubbele veiligheid.

De deelbare thermische lans

De pistoolgreep van de lans zorgt voor een onmiddellijke besparing in gasgebruik dankzij het start-stop mechanisme ingebouwd in de pistoolgreep. Door de pistoolgreep in te knijpen zal zowel de gastoevoer als de ontsteking gestart worden. Zodra de gebruiker de greep lost zal de gastoevoer gestopt worden en dooft de brander ogenblikkelijk. De ontsteking wordt verzorgd door de piëzo-ontsteker die in de pistoolgreep gemonteerd zit, goed voor 40.000 à 50.000 clicks (opstartfases). Gevoed door een gasfles gevuld met propaan, werkt de machine op een instelbare druk tussen 1,5 en 2,5 bar. Door de gebruikte techniek zal een
korte vlambasis ontstaan die een pulserende heteluchtstroom op gang brengt. Op deze manier zal met de lans op een afstand van 30 à 60 cm van de bodem een temperatuur ontwikkeld worden van 250 a 450 ° C, en dit over een werkbreedte van circa 40 cm.

Zelfs wanneer de lans als handbrander gebruikt wordt blijft het werkcomfort optimaal, gezien het geringe gewicht van minder dan 2 kg en de verstelbare positie van het handvat. De branderkop en -buis zijn 360° draaibaar om zeer gericht te kunnen werken onder alle omstandigheden en in de smalste zones. De thermische lans is opgebouwd uit 3 delen. De lange lans, 161 cm, is met name handig wanneer de machine gebruikt wordt als handbrander of duwbrander. Door de lans in te korten naar 135 cm heeft deze de ideale lengte om gecombineerd te worden met het ergonomisch draagharnas, met name wanneer de lans met 1 hand bediend wordt.

Ontspanner met dubbele veiligheid

De ontspanner is beveiligd met een dubbele veiligheidsklep. Deze regelt en controleert het gasdebiet en sluit de gastoevoer automatisch af bij drukverschillen ten gevolge van, bijvoorbeeld, een beschadigde gasslang of te weinig druk op de gasfles. De flessenwagen De RIPAGREEN® biedt plaats aan rechtopstaande gasflessen van 13 kg propaan (of LPG) en aan de nodige veiligheidsuitrusting. Hij is zeer compact en neemt weinig plaats in beslag tijdens het transport van en naar de werkplek. De duwboom van de flessenwagen is instelbaar op 3 verschillende hoogtes om comfortabel te zijn voor bedieners van alle groottes. De duwboom kan ook omgekeerd worden om de flessenwagen niet te moeten duwen maar hem te kunnen trekken.

Veelzijdig

De flessenwagen biedt plaats aan een gasfles, de thermische lans, de gasslang en eventueel een brandblusser. Dankzij de beperkte breedte van 55 cm kan de machine zelfs in zeer smalle doorgangen passeren. Duwboom uit inox Door zijn specifieke vorm haakt de thermische lans op de duwboom en kan er al « duwend » gewerkt worden. Bovendien kan de lans van links naar rechts verschoven worden om ook onkruid in hoeken en tegen muren over grote afstanden moeiteloos te behandelen.

Bruikbaar in elk terrein

Door het stalen buizenframe is de robuuste flessenwagen toch licht. Met zijn gewicht van 12,5 kg laat de machine het toe zelfs compleet met gasfles en werkuitrusting door iedereen gemakkelijk verplaatst te worden. Een parkeerrem beveiligt de machine op hellingen.

Het ergonomisch draagharnas

Het op de rug gedragen harnas is met name een oplossing voor terreinen die moeilijk begaanbaar zijn. Het draagharnas is ontwikkeld om een kleine gasfles (5 kg
inhoud) te kunnen dragen. Op deze manier kan men werken zonder de flessenwagen. Een beschermhoes voor de gasfles is meegeleverd. Door de thermische lans
te gebruiken in combinatie met het draagharnas én de flessenwagen wordt het mogelijk om sneller en efficiënter grotere oppervlakten te behandelen gezien de lans nu met één hand bediend kan worden.

Extra kenmerken


Inox branderkop met lange levensduur


De branderkop is 360° draaibaar en verspreidt een korte, niet carburerende vlam met een werkbreedte tot 40 cm om zeer precies te werken. Een zuurstofrijke en dus zeer schone en uitstootarme verbranding is het resultaat.

Reserve piëzo-ontsteker

Het systeem « click en start » zorgt ervoor dat de brander onmiddellijk ontstoken wordt. Om immobilisatie te voorkomen zit er onderaan het handvat een reserve piëzo- ontsteker opgeborgen. Deze kan eenvoudig en zonder gereedschap door de gebruiker gewisseld worden.

360° draaibare gasslangaansluiting

Om slijtage en beschadigingen te voorkomen bij de gasslangaansluiting aan de pistoolzijde, is er een 360° draaibare aansluiting uit messing voorzien.


Info: www.ripagreen.com

Een artikel uit CG Concept Xtra # 1 2022 – Bedrijven in de kijker. Bestel hier!