De Cruydt-Hoeck wint eerste Rob Leopold & Hein Koningenprijs

Jasper Helmantel en Jojanneke Bijkerk van de Cruydt-Hoeck hebben de eerste Rob Leopold & Hein Koningenprijs gewonnen. Deze tweejaarlijkse wisseltrofee is bedoeld voor vernieuwende initiatieven in het natuurrijke groen.

Stichting Oase wil de Rob Leopold & Hein Koningenprijs tweejaarlijks uitreiken aan jonge mensen die de natuurrijke leefomgeving op bijzondere wijze bevorderen. De prijs is genoemd naar de in 2005 overleden Rob Leopold (schrijver, dichter, filosoof en inspirator van onder meer natuurtuinen) en Hein Koningen (hoeder van het Amstelveense heemgroen en oud-voorzitter van Stichting Oase). Beiden hebben volgens de stichting een grote bijdrage geleverd aan het denken over, stimuleren en realiseren van natuurrijke tuinen en parken.


Helmantel en Bijkerk wonnen de prijs omdat zij zich met hun bedrijf in wilde bloemenzaden inzetten voor een bloemrijke wereld en het bevorderen van de biodiversiteit. De Cruydt-Hoeck is in 1978 opgezet door Rob Leopold en Dick van den Burg. In 2007 hebben Jasper Helmantel en Jojanneke Bijkerk het bedrijf overgenomen en hebben het sindsdien ontwikkeld tot een plek waar een groot sortiment wilde plantenzaden van inheemse herkomst en sinds twee jaar ook wilde planten gekweekt worden. Bovendien adviseren zij over de toepassing hiervan in particuliere tuinen en in het openbaar groen.