CIVA TALKS — Gilles Clément : La forme et le vivant

Op donderdag 21 februari 2019 om 20u organiseert CIVA een lezing door de Franse tuin- en landschapsarchitect Gilles Clément, met als thema ‘La forme et le vivant’.

Deze lezing maakt deel uit van een reeks lezingen in het kader van de tentoonstelling Designed Landscapes — Brussels 1775-2020 die loopt in CIVA.


Tuinen, parken en publieke ruimte houden zich aan de regels van de compositie die eigen zijn aan de tijd waarin ze zijn ontworpen. In onze maatschappij wordt bij de aanleg van deze landschappen de vorm centraal geplaatst in de compositie, wat haar evenveel architecturale als symbolische kracht oplevert. Het is in ieder geval een uitdrukking van het concept van het ‘beste’, een referentie naar de notie van het paradijs waar de tuin als benaming haar oorsprong vindt. Het idee wat het beste is verandert met de tijd. De boodschap gegeven aan de kern van de tuin neemt steeds een andere vorm aan. Wat is die vandaag? Als het een referentie is naar het levende bestaat de kans dat de vorm als ontwerpprincipe niet langer het medium is om die boodschap over te brengen. Hoe ons aanpassen aan een landschap waarvan het levende de bedenker is?

Meer info: CIVA