Buurtpark De Porre in Gent wint Prijs Publieke Ruimte

De stad Gent wint de Prijs Publieke Ruimte voor de transformatie van de voormalige textielfabriek De Porre tot een veelzijdig buurtpark. De eerste Publieksprijs ging naar Mechelen waar op een voormalig parkeerterrein in de binnenstad de Rik Wouterstuin tot stand kwam.

Met de jaarlijkse onderscheiding moedigt het kenniscentrum Infopunt Publieke Ruimte gemeentebesturen en andere opdrachtgevers aan om werk te maken van kwaliteitsvolle leefomgevingen. “De prijs is een erkenning voor goed opdrachtgeverschap”, zegt juryvoorzitter Jan Vilain.” Door werk te maken van kwaliteitsvolle publieke ruimten kunnen steden en gemeenten immers veel bieden aan hun inwoners maar ook aan middenstand en horeca, investeerders en toeristen. Bovendien kan een doordachte inrichting van de openbare ruimte bijdragen om andere doelstellingen te halen op vlak van klimaat, gezondheid, citymarketing of mobiliteit.”


De genomineerde projecten voor de tiende Prijs Publieke Ruimte waren Spoor Oost (Antwerpen), de Kunstkerk Bossuit (Avelgem), De Porre (Gent), de Kapucijnenvoer (Leuven) en de Rik Wouterstuin (Mechelen). Elke laureaat ontvangt een betontegel waarop alle informatie over het project is geprint. Via een QR-code kunnen bezoekers alle achtergrondinformatie krijgen over het betreffende project.

Textielfabriek De Porre Gent

De textielfabriek De Porre in Gentbrugge sloot in 1980 de deuren waarna de stad Gent de terreinen opkocht. Enkele jaren geleden werd op de voormalige fabriekssite een boeiend buurtpark ingericht waar veel te zien en te beleven valt.

De jury van de Prijs Publieke Ruimte is onder de indruk dat  alle ingrepen weloverwogen en met respect voor de industrieel-archeologische identiteit van de plek zijn gebeurd. De interactie tussen de veelheid aan omringende functies (sportschool, woonzorgcentrum, toekomstige woningen) en een gemeenschappelijke ruimte maken volgens de jury van De Porre een topvoorbeeld van hedendaags stedelijk leven.

 

 

Rik Wouterstuin Mechelen

Mechelen onderging de afgelopen twintig jaar een ware metamorfose. De grijze provinciestad van weleer is tegenwoordig een aantrekkelijke stad voor bewoners en bezoekers. Jan Vilain: “Mechelen slaagt erin om zuurstof te brengen in de dichtbebouwde historische binnenstad, dankzij het openleggen van de vlieten en het creëren of toegankelijk maken van groene ruimten. Dat past in een duidelijke beleidsvisie om de stad luchtig en levendig te maken voor bewoners en bezoekers.”

De Rik Wouterstuin is onderdeel van een ruimer parken- en tuinenplan en ook hier ligt zo’n vlietje. Burgemeester Bart Somers: “De publieke ruimte is de barometer van het stadsleven. De tendensen die zich hier afspelen zijn de voorbode van positieve of negatieve ontwikkelingen op maatschappelijk vlak. Door meer water en groen in de stad te brengen, geven we de de publieke ruimte terug aan de bewoners en maken we van Mechelen een aangename stad voor iedereen.”

 

Lees hier meer over de Rik Wouterstuin