Brussel scoort hoog op Husqvarna Urban Green Space Index

Brussel is volgens de Husqvarna Urban Green Space Index of HUGSI wereldwijd de stad met de gezondste vegetatie. De HUGSI is een op AI-gebaseerde satellietoplossing om beleidsmakers te helpen bij de monitoring van de omvang en de gezondheid van de groene ruimte in steden wereldwijd.

Groene ruimten zijn de longen van de stad. Ze verbeteren de luchtkwaliteit en dragen bij tot het beheer van regenwater en overstromingen en tot de fysieke en mentale gezondheid van de burger. Naarmate de verstedelijking zich voortzet, is het van vitaal belang om de verhouding tussen ‘grijze’ en groene ruimten op te volgen.


Husqvarna Urban Green Space Index

Door computervisie en deep learning-technieken toe te passen op satellietbeelden, verschaft HUGSI inzicht in de huidige staat en de historische ontwikkeling van vegetatie en omgeving in stedelijke gebieden. Zo wordt achterhaald hoe groen een stad werkelijk is en in welke mate de verdichting het groen in de stad vermindert.

De Husqvarna Urban Green Index 2019 werd gelanceerd in het kader van het Husqvarna Living City Congres in het Zweedse Göteborg, een bijeenkomst van internationale opinieleiders en professionals uit de industrie en de media, allemaal actief rond groene ruimte.

“Met HUGSI willen we de aandacht vestigen op het belang van groene ruimte en beleidsmakers in staat stellen om het groen in de stad te beschermen door hen onweerlegbare feiten te verstrekken. Door het beheer van de groene ruimte te digitaliseren is preventief onderhoud van parken mogelijk. Goed voor zowel de recreatie als voor het milieu, en ook de operationele efficiëntie gaat erop vooruit”, aldus Anders Johanson van de Husqvarna Group.

De HUGSI 2019-index geeft groene inzichten voor alle C40-steden plus Marseille (Frankrijk) en Göteborg (Zweden). Dit maakt dat in totaal 98 steden in 51 landen beoordeeld werden op een aantal criteria:

• percentage groen in de stad;
• gezondheid van de vegetatie;
• verdeling van groene ruimten;
• aandeel groene ruimte per inwoner;
• aandeel met bomen begroeide gebied;
• ontwikkeling van de groene ruimte in de loop der tijd.
Van Durban tot Brussel

Het Zuid-Afrikaanse Durban scoort op alle categorieën het beste en is volgens de HUGSI 2019 wereldwijd de groenste stad. Op de tweede plaats komt Rio de Janeiro en op drie het Amerikaanse Austin. In Europa scoort het Zwitserse Genève het beste, gevolgd door het Zweedse Göteborg en het Duitse Heidelberg.

 

Brussel scoort wereldwijd het hoogste wat de categorie ‘Gezondheid van de vegetatie’ betreft.

Bekijk hier de volledige resultaten.