Brussel / Open tuinen weekend

Tijdens het weekend van 21 en 22 september organiseert het CIVA opnieuw een open tuinenweekend. Tijdens dit weekend van Garden Tales ontdek je uitzonderlijke Brusselse privétuinen die zelden of nooit toegankelijk zijn voor het publiek. Thematische rondleidingen vormen het moment bij uitstek om andere tuin- en natuurliefhebbers te ontmoeten en de verscheidenheid aan groen in de stad te (her)ontdekken.

 


De volgende tuinen zijn op zaterdag 21 en zondag 22 september geopend.

• Een tuin voor zintuigen en geuren
Dichtbij de Hallepoort heeft de in 1828 opgerichte Koninklijke Vereniging van Filantropie een ‘emotietuin’ aangelegd voor blinden en mensen met een beperkte mobiliteit. Met zijn verrassende collectie geurende bloemsoorten, waaronder rozenstruiken zonder doornen, stimuleert deze Tuin der Geuren al uw zintuigen. Van 10 tot 13u en van 14 tot 18u.

Zuidlaan 142, 1000 Brussel

 

• Brouwerijtuin

Ontdek in de wijk Louiza/Flagey, grenzend aan de voormalige Lannoy-brouwerij, de grote privétuin van een huis dat is ontworpen door architect Ernest Delune (1889). Tegen de muur staat een prachtige oude kas, die de huidige eigenaar restaureerde. De tuin is aangelegd rond enkele imposante bomen, een mysterieuze hut in de vorm van een boot en nieuw aangelegde delen. Van 14 tot 18u.

Vleurgatlaan 110, 1000 Brussel

 

De volgende tuinen zijn alleen op zaterdag 21 september geopend.

• Een Japaniserende tuin

Voor een bezoek aan deze door Manuel Schneider aangelegde tuin neemt men bij voorkeur de tijd. Elke stap levert een nieuwe verrassing op: een bijzonder verzorgd detail of een leuk aspect, een terras dat verandert in een waterval of met zorg uitgekozen rotspartijen: over alles is uiterst vakkundig nagedacht. Van 10 tot 13u en van 14 tot 18u.

Papenkasteelstraat 15, 1180 Brussel

 

• Een tuin vol rozenblaadjes

Landschapsarchitecte Nathalie Devallée speelt met oppervlakken van roze grind, geplaveide paden, borders met aquatisch aandoende rondingen en perken vol bloemen. De ideale werkomgeving voor kunstenares Cécile Defforey, van wie het atelier op de tuin uitgeeft. Van 10 tot 13u.

Tenbosstraat 124, 1050 Brussel

 

• Getrapte tuin

Deze tuin ligt aan een hoge, overheersende dijk. Nathalie Devallée voegde er wat dynamiek aan toe door hem in drie lagen op te delen, met telkens verschillende planten. De drie verdiepingen sluiten naadloos aan op de aangrenzende tuin, met midden in het gazon een sterke grafische grindtekening. Van 15 tot 18u.

Clos de Belvoir, Geleytsbeekstraat 14 D, 1180 Brussel

 

• Vreemde sculpturen

De tuin kreeg een nieuw reliëf, er zijn vreemde sculpturen te zien, alsook een fontein, de grote vijver die gevoed wordt door een regenwaterreservoir, alsook muren die achter een mengeling van inheemse planten en exotische bezienswaardigheden verdwijnen. Daarnaast biedt deze stadstuin de insecten en vogels talloze schuilplaatsen. Van 14 tot 18u.

Démosthène Poplimontlaan 52, 1090 Brussel

 

De volgende tuinen zijn alleen op zondag 22 september geopend.

• Domein van Hertoginnedal

Het Domein van Hertoginnedal beschikt over een uitgestrekt park van 25 hectare, dat de groene buffer vormt van een aantal opmerkelijke historische gebouwen. Het heuvelachtige landgoed omvat vijvers, een terrastuin en royale grasvelden. We kunnen er alvast enkele bijzondere bomen uitpikken: een zwarte den, moerascipressen met hun vreemde luchtwortels, een majestueuze Amerikaanse lindeboom… Van 10 tot 18u

 

• Bos- en natuurtuin

Deze tuin van het netwerk ‘Réseau Nature’ van Natagora is met zijn grote biodiversiteit ongetwijfeld een oase van rust. De bomen geven de tuin de uitstraling van een miniatuurbos. Berken, beuken, eiken, esdoorns en essen delen de ruimte met hazelaars, vlierbomen en klimop. Al die bomen zijn evenveel schuilplaatsen voor de wilde fauna (meer dan 300 veelal beschermde soorten), die de eigenaars vanaf hun bloemrijke terras kunnen observeren. Van 10 tot 13u en van 14 tot 17u.

De Biolleylaan 21, 1150 Brussel

 

• Een Pechère-tuin tussen strengheid en romantisme

Deze tuin is aangelegd door de beroemde landschapsarchitect René Pechère. We herkennen het specifieke vocabulaire van de meester: tegen de achtergrond van een lichtgrijs grind plaatste hij verfijnde buxushagen, aangevuld met bosjes van rozen … Het ‘strakke’ deel van de tuin beperkt zich tot de onmiddellijke nabijheid van het huis; verderop geeft de tuin veeleer een landschappelijke aanblik. Van 10 tot 13u en van 14 tot 18u.

Grasmusdreef 27-29, 1630 Linkebeek

 

• Een landelijke tuin te Neerpede

Het Groen en blauw huis nodigt je uit in een weelderige tuin in Anderlecht en dat in het grootste rurale gebied van het gewest: Neerpede. Deze plek kunt u vrij ontdekken of samen met een gids verkennen. Bij de start van de herfstperiode is het zeker raadzaam de twee thematische rondleidingen mee te pikken die u de ‘gewone’ natuur vanuit een ‘buitengewoon’ perspectief laten zien: ‘Les fruits dans le jardin’ en ‘Les mal aimé(e)s au jardin’. Van 10 tot 18u

Ketelstraat 1A, 1070 Brussel

 

Voor alle tuinen moet u zich vooraf inschrijven op de website van CIVA.