Brussel / Een nieuw park op de Materialenkaai [VIDEO]

In Brussel zijn de werken gestart oor de aanleg van een nieuw park op de Beco- en Materialenkaai. Het park zal ingericht worden met een mix van ontspanning, sport, spel en stadsrecreatie. Het toekomstige park van 28.000 m² zal zich uitstrekken langs de Havenlaan vanaf Sainctelette tot het Redersplein.

Een brede promenade langs de kade met ludieke verlichting zal de wandelaar meevoeren langs verschillende recreatieve zones: een dubbele sportkooi, een ruime tuin met banken, tafels en een zandbak met waterelement, een skatepark. een soort scène waar activiteiten kunnen plaatsvinden en een ruime ligweide afgeboord door een houten zonnedek. Het geheel wordt omzoomd door bomen in alle soorten en formaten. Het toekomstige park vormt een belangrijke schakel in het netwerk van regionale parken.


Met dit nieuwe park, dat zal worden beheerd door Leefmilieu Brussel, krijgt het gewest er 28.000 m² groene ruimte bij. Het zal zich uitstrekken langs de Havenlaan vanaf Sainctelette tot het Redersplein. Deze zone ligt in een dichtbevolkt deel van de stad en kampt met een groot tekort aan groen en recreatie. Verder vormt het een belangrijke schakel in het netwerk van regionale parken, met o.a.  het park Tour & Taxis en L28. Met het oog op duurzaamheid en de klimaatsverandering wordt er ingezet op zo veel mogelijk waterdoorlatende inrichting en vergroening.

De plannen voor het park werden gebaseerd op een consultatief proces waarbij zowel volwassenen als kinderen en jongeren hun mening gaven en beantwoordt dus concreet aan de verwachtingen van de buurt. Het ontwerp is van Tractebel i.s.m. ADR Architectes, Georges Descombes, Carve en LEA. Naar schatting zal de aanleg van het park ongeveer twee jaar duren, waarna het park opengesteld zal worden voor het publiek in 2024. Daarna is er nog vijf jaar nodig voor de behandeling van het vervuilde water. Bekijk de presentatie van de informatiesessie van 7 september

Bron: beliris.be