Boomkwekerij Willy De Nolf innoveert met Noble Selection

Noble Selection is een nieuw merk binnen de plantensector. Met dit merk wil Boomkwekerij Willy De Nolf planten in de kijker plaatsen die beter zijn dan de courante soorten. Ze worden als apart merk in de markt gezet, met een speciale pot en label en extra ondersteuning in de tuincentra.

“Het gaat om planten waarvan wij, op basis van onze ervaring en tests, vinden dat ze binnen hun soort beter zijn dan het courante assortiment, omdat ze minder ziektegevoelig zijn, compacter groeien, rijker of langer bloeien…” zegt Lucas De Nolf.


Momenteel biedt het bedrijf een zestigtal planten onder het merk Noble Selection aan. Het gaat om een vrij breed gamma van hoofdzakelijk bloeiende heesters, wat nu eenmaal de hoofdspecialisatie van De Nolf is. Maar ook een aantal bomen, zoals bijvoorbeeld de geelbloeiende Magnolia ‘Daphne’, de dwergsierkers Prunus incisa ‘Kojou-no-mai’, de zuilvormige Parrotia persica ‘Persian Spire’ en Frangula alnus ‘Fine Line’ en de sierappels Malus ‘Indian Magic’ en ‘Sugar Tyme’. En zelfs een paar vaste planten zoals de Dragonfly-bergenia’s B. ‘Angel Kiss’, B. ‘Flirt’ en B. ‘Spring Fling’.

Vaak gaat het om nieuwigheden die soms kweekrechtelijk beschermd zijn, zoals bijvoorbeeld de steriele en langbloeiende Buddleja alternifolia ‘Unique’, de uit China afkomstige Hydrangea macrophylla ‘Belle Seduction’, de Amerikaanse Nandina domestica ‘Blush Pink’, de kleinblijvende Magnolia ‘Genie’ met hele donkere rode bloemen, Cotinus coggygria ‘Lilla’, Deutzia ‘Yuki Snowflake’, de dubbelbloemige Hibiscus-serie ‘Chiffon’ en de Dragonfly-bergenia’s.

 

Bijzonder waardevol

Maar dat is zeker niet het enige of belangrijkste criterium, zegt Lucas De Nolf. “We zoeken vooral planten waarvan wij vinden dat ze binnen hun segment bijzonder waardevol zijn. Dat kunnen nieuwe selecties zijn of planten die kweekrechtelijk beschermd zijn. Maar evengoed iets oudere selecties of zelfs soorten waarvan wij vinden dat ze best wat extra aandacht verdienen.” Een voorbeeld van dat laatste is Heptacodium miconioides, een nog vrij onbekende maar zeer decoratieve bladverliezende sierheester met sterk geurende bloemen die in de nazomer mooi rood verkleuren.

“Bedoeling is om de collectie geleidelijk aan uit te breiden, zodat we van de belangrijkste soorten minstens één Noble Selection versie hebben. Van sommige populaire soorten, zoals bijvoorbeeld Hydrangea, hebben we meerdere planten geselecteerd, waaronder Hydrangea paniculata ‘Pinky Winky en ‘Bobo’, twee topselecties van Best-Select, en de nieuwe H. paniculata ‘Levana’, die ontwikkeld werd door Johan Possemier van Arboretum Kalmthout.

“Met Noble Selection mikken we vooral op de tuincentra. Vandaar de aparte verpakking met speciale potten en labels, en affiches en banners voor in de winkels. Maar we richten ons ook tot tuinaanleggers. Daarom hebben we bijvoorbeeld de bodembedekkende Rhus aromatica ‘Gro-Low’ in het gamma opgenomen.”

De Noble Selection planten zijn iets duurder dan de gewone soorten. “Maar de tuincentra kunnen uitpakken met iets bijzonders dat ook op een bijzondere wijze wordt gepresenteerd. We merken trouwens dat onze klanten steeds veeleisender worden en meer kwaliteit verwachten. Maar ook bereid zijn om iets meer te betalen voor een bijzondere plant of voor grotere, mooi gevormde planten.”

 

5404008264238_20160826110959

 

Lees meer in CG Concept 2016/4

www.denolf.com