© Boomkwekerij Mentens

Boomkwekerij Mentens : 105 ha vollegrondsteelt gekweekt met enorme passie

Haagplanten tot 6 meter, vormsnoeiplanten met enorme afmetingen, grillige meerstammige solitairen en karakterbomen, het is maar een greep uit het assortiment van boomkwekerij Mentens. Planten van 30 of 40 jaar zijn geen uitzondering. “De constante drive naar kwaliteitsverbetering zorgt dat we staan waar we nu staan”, aldus zaakvoerster Marielle Mentens.

Kweken met passie, iedere dag opnieuw

“We verplanten bijna het hele jaar door wat zorgt voor heel veel vezelwortels en dat is het allerbelangrijkste. Je kan veel verhaaltjes vertellen maar een plant die verkocht wordt bij 30 graden en die nog een lange rit voor de boeg heeft die je dan ziet schitteren als je de werf bezoekt het jaar nadien, daar doe je het allemaal voor. De klant heeft verder geen vragen, alles is gezegd.”


Ook de haagplanten van normale afmetingen zijn meer verplant maar de klanten willen het zo. Ze zijn het gewoon op die manier en willen het niet anders.

“Mijn ouders zijn met het bedrijf gestart in 1975. Ik heb enorm veel respect voor hen. Zij hebben zo hard gewerkt..de passie voor groen, ik ben er letterlijk mee groot geworden. Van kleins af aan werd het een passie, een roeping..”

Marielle heeft het geluk een man te hebben waarmee ze deze passie kan delen. Bart is de drijvende kracht achter het bedrijf en samen staan ze sterk. “Maar we zijn ons ook heel bewust van de dragende kracht van onze medewerkers. We zijn heel dankbaar om iedere dag opnieuw omringd te worden door een fantastisch team van supergoede, vakbekwame mensen, we vinden niets vanzelfsprekend!”

Geen haast maar doordacht handelen is de rode draad doorheen heel het management.

“Een plant kan 15, 20 of 30 jaar aanwezig zijn op het bedrijf. Maar door ondoordacht handelen kan het zo voorbij zijn. Alles moet rustig met het nodige vakmanschap uitgevoerd worden en iedere handeling is belangrijk.”

Boomkwekerij Mentens : 105 ha vollegrondsteelt gekweekt met enorme passie
© Boomkwekerij Mentens

Boerenverstand

Marielle: “Ik denk dat we gewoon ons boerenverstand gebruiken bij alles wat we doen. We nemen bijvoorbeeld op regelmatige basis bodemstalen van onze percelen. Niet omdat het moet maar vooral om te kijken of er al een verbetering is tegenover de vorige keer. We kijken daarbij niet alleen naar de basiselementen maar gaan tot op het spoorelementenniveau. “

Analyses doen hun ding maar ook oude praktijken bewijzen hun nut zoals gronden enkele jaren braak laten liggen bijvoorbeeld. Niet altijd evident maar het betaalt zichzelf terug.

Als er toch naar chemische gewasbescherming moet worden gegrepen, gebeurt dit plaatselijk en in lage dosissen. Alle inspanningen lonen zich. Minder chemie leidt tot sterkere planten. Waar we vroeger schrale bodems hadden zien we nu een hele levendige biotoop met sterke planten.

We zijn in een overgangsfase nu en zouden heel graag naar biologisch groeien maar dat is heel vlug uitgesproken. Er zijn nu 2 percelen waar we geen chemie gebruiken. We hebben bewust gekozen om dit stap voor stap te doen. Vooral buitenlandse klanten zijn vragende partij naar planten die op een ecologisch verantwoorde manier gekweekt worden.”

De klanten zijn tuinarchitecten en tuinaanleggers in België en de buurlanden. Maar klanten uit het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Zwitserland en zelfs Tajikistan, Turkije en Rusland zijn geen uitzondering. Voor deze verre bestemmingen zijn ze steeds afhankelijk van de lopende projecten maar dit blijkt ook heel boeiend.

Marielle: “Wij vinden het heel belangrijk dat onze planten goed terechtkomen. Liever niet naar regio’s waarvan we op voorhand weten dat het te heet of te koud is. We weten bijvoorbeeld als we vraag krijgen vanuit Rusland dat dit voor 90 % van onze productie enkel kan in het zuiden of rond de Zwarte Zee. De rest heeft geen zin en dat zeggen we ook meteen.”

“Ik zou het niet over mijn hart krijgen als je weet wanneer je ze laadt, dat ze het sowieso niet gaan overleven. Dat zeggen we heel consequent. We zijn daar erg strikt in. Dat heet liefde voor het vak zeker.”

Totaalprojecten

Boomkwekerij Mentens verzorgt ook totaalprojecten. Ze werken samen met een groot aantal zeer goede kwekers waar ze al jaren een vertrouwensrelatie mee hebben.

“We overleggen heel goed met de klant zodat we weten wat er verlangt wordt en dat werkt. Onze mensen doen er alles aan om de klant zo goed mogelijk te helpen. “

“Wat opvalt is dat de laatste jaren veel vraag is van de eindklant om meerstammigen of meer exclusieve planten zelf uit te kiezen. Hier wordt altijd tijd voor gemaakt, uiteraard na afspraak. Wanneer de tuinaanlegger of tuinarchitect hier geen tijd voor heeft is dit geen enkel probleem, de nodige afspraken worden gemaakt en de klant wordt goed opgevangen. We hebben altijd rubberen laarzen klaar staan in alle maten en warme sokken wat toch dikwijls nodig is.”

Boomkwekerij Mentens : 105 ha vollegrondsteelt gekweekt met enorme passie
© Boomkwekerij Mentens

Toekomst

Na de drukte volgt even uitrusten maar ze gaan zeker ook brainstormen over de toekomst van het bedrijf.

“De laatste jaren investeerden we fors in gronden en planten. We zouden graag binnen enkele jaren een nieuwe loods bouwen en droogruimtes voor planten die naar een verre bestemming reizen. Er is nog niets concreets, maar we hebben in 2022 toch al een afspraak ingepland met onze architect…ook meer wateropvang,
zonnepannelen en elektrische voertuigen staan op ons verlanglijstje.”

www.boomkwekerijmentens.be

Boomkwekerij Mentens : 105 ha vollegrondsteelt gekweekt met enorme passie
© Boomkwekerij Mentens