Bloembollen op Corda Campus Hasselt

Op de vroegere Philips-site in Hasselt is de ‘Corda Campus’ volop in opbouw. Een groen park van 3 hectare vormt de groene long van de campus.  

Het bedrijvenpark Corda Campus, een dochter van de Limburgse Reconversiemaatschappij (LRM), richt zich vooral op innovatieve technologieën en diensten. Uiteindelijk zal de campus 56.000 m² kantoorruimte, 8.000 m² ateliers en 12.000 m² laboruimte huisvesten voor gevestigde en startende ondernemingen actief in ICT, media en diensten.


Bovendien wordt elk deelproject op Corda Campus duurzaam ontwikkeld. Het hellend groendak op het Corda1 kantoorgebouw, voorzien als thermische isolatie en hemelwaterbuffer, is een voorbeeld dat meteen in het oog springt. Het binnengebied van de site wordt bovendien ingericht als verkeersluwe zone.

20141010-1453-Corda-Campus-003

Groene long

Een groen park van 3 hectare vormt de groene long van de campus.  Het campusgevoel wordt benadrukt door wandel en  fietspaden die de verschillende gebouwen verbinden. Aan de hand van beplantingen en variatie in het landschap worden visuele afscheidingen gecreëerd.

Tuincreaties Alain Dor werkte het ontwerp uit voor de inrichting van het park. Ruth Bervoets, landschapsarchitecte verklaart de gedachtegang achter het ontwerp. ‘Het park, dat openbaar is, vormt het verlengde van het gloednieuwe gebouw Corda1 en verbindt ook alle andere gebouwen op de campus. Passend bij de asymmetrische vormgeving en de betonnen daklijst van het gebouw hebben wij ervoor gekozen om de ‘watertafel’, één van de blikvangers in het park, een asymmetrische vorm te geven en te bekleden met betonelementen met een brede rand zodat bezoekers hierop kunnen gaan zitten.’ Stradus Infra leverde hiervoor 22 maatwerkelementen uit zelfverdichtend beton en Tuinwerken Bart Janssen verzorgde de aanleg.

Op CORDA campus werden deze winter meer dan 70.000 bloembollen geplant, Narcis ‘Ice Follies’, tulpen ‘Mount Tacoma’ en Zurel Mix’, Camassia ‘Alba’ en ‘Coerulea’, en  Allium ‘Gladiator’ en ‘Mount Everest’. Al deze bloembollen werden aangeplant in wadi’s tussen siergrassen. Naarmate de siergrassen groeien zijn de uitgekozen soorten van bloembollen hoger, zodat de bloemen steeds hoger zijn dan de siergrassen.

image006  image009

Groenintegratie

De inrichting van het campuspark houdt bovendien rekening met een maximale integratie van groen. ‘Als verharding langs het gebouw en voor een deel van de wandelpaden opteerden we voor een betontegel van 200x80x12 cm. Aangezien het hemelwater op het terrein zelf moet infiltreren, worden de grootformaattegels in strokenverband geplaatst met een voeg van 7 cm.’ aldus Ruth Bervoets. Het waterdoorlatend concept net als het visueel groene eindresultaat, gecreëerd door de brede met gras bezaaide voegen, leunt perfect aan bij de centrale duurzame gedachtegang. De plaatsing wordt uitgevoerd door Slegers Algemene Aannemingen NV onder leiding van projectleider Roel Peters en is inmiddels bijna afgerond. Na afloop van de werken zal in totaliteit meer dan 2500 m² aan paden zijn aangelegd met een 1600-tal op maat gemaakte tegels. De tegels zijn heel maatvast en vlot te plaatsen met een vacuümklem. Zo kan ondanks de keuze voor een brede voeg een goed rendement behaald worden.

Noemenswaardig zijn ook de intelligente Inviso-opsluitbanden die werden gebruikt voor het opsluiten van de tegels. Deze nieuwe verdoken boordsteen laat toe een bestraat oppervlak netjes af te bakenen zonder zichtbare boorden. Eenmaal de beplanting of het gras ernaast is volgroeid, is de Inviso-opsluitband onzichtbaar.

floorplan

Het Masterplan voor Corda Campus werd uitgewerkt door spruit voort uit een samenwerking van het Antwerpse kantoor ‘ELD partnership’ en Studio Farris Architects, dat ook het parkconcept ontwierp.