Beursthema Groot Groen Plus 2022: Gegrond

De 32e editie van de vakbeurs Groot Groen Plus vindt plaats van 5 tot en met 7 oktober 2022 in het Nederlandse Zundert. Actuele ontwikkelingen en uitdagingen in de boomkwekerijsector komen samen in het beursthema Gegrond. De sector biedt een stevig fundament aan onder meer vergroening en klimaatvraagstukken en kent ook uitdagingen die goede ondergrond noodzakelijk maken.

Het begint bij de bodem. Deze is voor alles de basis: een levende bodem, een rijke bodem, een gezonde bodem. Het is de basis van onze teelten. Beperkingen rondom zaken als gewasbescherming en water en grondgebruik stellen die bodem als basis soms behoorlijk op de proef, maar dankzij de sterke gronding, weet de branche hier altijd een weg in te vinden.


Ook voor de kwekerijproducten zijn grond en gronding belangrijk. Een plant kan alleen tieren als de grond in orde is en blijft; van een kwaliteit die de groei van gewassen ondersteunt. Als er goed onderzocht blijft worden welke grondstoffen mogelijk zijn in een mengsel en als steeds weer wordt gekeken naar de invloed daarvan op de kwaliteit van de planten. Denk bijvoorbeeld aan potgrond, (biologische) meststoffen en plantversterkers. Zij kunnen allemaal bijdragen aan het goede fundament. Van de plant, maar ook van de branche.

Niet alleen de gewassen zijn goed gegrond; dat geldt ook voor de kwekers. Vele van hen telen al generaties op één locatie. Ze zijn gehecht aan hun grond, ze weten precies hoe ze het maximale uit hun grond kunnen halen en ze gebruiken daarvoor zowel traditionele technieken als de nieuwste ontwikkelingen. Het is niet voor niets dat gekozen wordt voor grondgebonden teelten.


Prijsvraag: ‘Goede bodem’

Deelnemers aan de vakbeurs worden uitgedaagd hun grond te tonen, de verschillen, voor- en nadelen en kwaliteit te toetsen. Een prijsvraag onder de titel ‘Goede bodem’ zal worden uitgeschreven. Bezoekers komen in de looproutes een laboratoriumopstelling tegen, die aansluit bij deze prijsvraag. Deelnemers kunnen grond inzenden om te laten zien waarom hun producten het best tot bloei komen in specifieke grondsoorten. Dit zal interessante inzichten en kennisdeling opleveren en daarnaast bijdragen aan de zichtbaarheid van alle groene en niet-groene deelnemers die hieraan meedoen.

grootgroenplus.nl