Belgische blauwe steen voortaan in Britse handen

De befaamde blauwe steen van Henegouwen, gewonnen in de steengroeve Carrières du Hainaut (Soignies), komt na 131 jaar in buitenlandse handen. De koper is de Britse groep Sigmaroc. Het bedrijf betaalt 45,1 miljoen euro aan eigenaar CDH Developpement, de holding boven Carrières du Hainaut en CDH International. Inclusief schulden is de deal meer dan 80 miljoen euro waard.

Daarmee is de steengroeve voor het eerst sinds het ontstaan in 1888 niet langer in Belgische handen zijn. Verkopers zijn de investeringsmaatschappijen Verlinvest en Cobepa die gecontroleerd worden door de Belgische familie de Spoelberch, die vooral bekend is van haar belang in het bierconcern AB InBev.


Uit de Carrières du Hainaut wordt al 131 jaar de befaamde blauwe steen uit Henegouwen gewonnen. De groeve is de grootste in Europa voor blauwe steen en heeft voor het product wereldwijd een marktaandeel van 50 procent. Jaarlijks is er een productie van 1,5 à 2 miljoen ton steen. En er is nog een reserve goed voor 150 jaar steenwinning aanwezig, klinkt het. Er werken 435 mensen, plus een indirecte tewerkstelling van 2.500 plaatsen.

Bron: VRT