Belgisch ontwerper op Japanse Gardening World Cup

De Belgische tuinarchitect Jo De Clercq is geselecteerd om deel te nemen aan de World Garden and Flower Show in oktober 2015 in het Japanse Nagasaki.

De World Garden and Flower Show, ook bekend als de Gardening World Cup, in Huis Ten Bosch in Nagasaki is de meest prestigieuze tuinshow in Japan. Huis ten Bosch is de naam van een themapark waarin een getrouwe replica van een Nederlands stadje met allerlei Nederlandse gebouwen is gemaakt, waaronder de koninklijke residentie Huis Ten Bosch.


huistenbosch

Dit jaar werd voor de eerste keer een internationale wedstrijd uitgeschreven voor ‘Internationale residentiële tuinen’ rond het thema ‘Mijn land, Mijn cultuur’. Uit de honderden inzendingen werden 40 tuinen van ontwerpers uit 30 verschillende landen geselecteerd.

Vermiljoen op groen

De Belgische laureaat Jo De Clercq omschrijft zijn winnende ontwerp ‘Vermillion on green’ als ‘een Belgische kloostertuin met hedendaagse landschappen van Vlaamse Primitieven’. Het gaat om een met hagen ommuurde ruimte waarin de bezoeker zich even in alle rust kan terugtrekken. De beplanting bestaat hoofdzakelijk uit varens en bloeiende planten. “Hagen zijn al eeuwenlang een belangrijk kenmerk van onze tuinen,” zegt De Clercq. “Ze werden al gebruikt in de middeleeuwse kloostertuinen als antwoord op de nood aan introspectie. Tegelijk vertolken ze ook een uitzonderlijke visie op het landschap.”

In de tuin hangen enkele hedendaagse schilderijen geïnspireerd op de landschappen van de Vlaamse Primitieven. De lijnen op de schilderijen roepen de horizon op, terwijl het rood-oranjeachtige vermiljoen gebaseerd is op de kleuren van het Lam Gods van Jan Van Eyck. De rode kleur vormt een scherp contrast met het groen van de hagen. Het vermiljoen wordt op traditionele manier gemaakt met het mineraal cinnaber, een oude kleurstof die ook in de traditionele Japanse schilderkunst werd gebruikt. De schilderijen hebben, net zoals een traditionele retabel, een verschillende afmeting. Twee banken nodigen de bezoeker uit om in alle rust te genieten van de taferelen.

Vermillion on Green_Design plan

Floriadetuin

Voor de Floriade 2012 in Venlo was Jo De Clercq met zijn ontwerp ‘Color Room‘ laureaat van de ontwerpwedstrijd voor een kantoorruimte anno 2020. Hij creëerde een ruimte van rust en bezinning maar tevens een plaats om te werken of presentaties te houden.

floriade