FESTIVAL INTERNATIONAL DES JARDINS DE CHAUMONT-SUR-LOIRE. MAI 2019 PHOTO : ERIC SANDER POUR LE DOMAINE

Belgisch duo bekroond op Internationaal Tuinenfestival Chaumont-sur-Loire

Op het Internationale Tuinenfestival van Chaumont-sur-Loire heeft het Belgisch team van Damien Derouaux et Sven Augusteyns de prijs van de ‘jardin transposable’ gewonnen. Deze prijs bekroont een tuin waaruit de bezoekers inspiratie kunnen putten voor hun eigen tuin.

 


“Tuinen van het paradijs” dat is het thema van de 28e editie van het Internationaal Tuinenfestival van Chaumont-sur-Loire. Het paradijs, is dat niet waar de zuivere zielen en de engelen wonen? Een oord van onschuld en lieflijkheid, daar waar de hele mensheid naar streeft, de droom van oneindig geluk, die de geest al duizenden jaren bezighoudt. En de tuin, heeft die niet altijd al het paradijs verbeeld, met het zuiverende water van haar bronnen, de weldadige schaduw van de bomen, het heerlijke parfum van bloemen en de milde frisheid van de avondbries…? Andere talen spreken een duidelijkere boodschap. In het Perzisch betekent “Pairidaēza” immers tuin. De plaats der zaligheid, waar men geniet van zuiver geluk en een wonderlijk evenwicht, de tuin is een ruimte waar dromen leven en men daadwerkelijk kan vergeten.

Maar is de mens van tegenwoordig in staat een paradijs te creëren waarin natuur en de beste moderne uitvindingen samenkomen, een paradijs dat de mens dient en de ander in zijn waarde laat? Moet de mens van vandaag het paradijs op aarde niet opnieuw uitvinden, gebruikmakend van de verbinding en integratie tussen de ons bekende werelden: het natuurlijke en het kunstmatige? Net als ten tijde van het humanisme zijn we aangekomen bij een historische overgangsfase die een nieuwe wereld, een nieuwe ‘renaissance’ zal voortbrengen.

De deelnemers aan de editie 2019 van het festival bieden een eigentijdse visie op dit nog uit te vinden paradijs, waar technologie en natuur “harmonieus moeten samenkomen” en mensen samenwerken voor een betere wereld uitgebeeld in uitzonderlijke tuinen. Ze combineren de utopische visie van deze gedroomde werkelijkheid met de uitvindingen van onze tijd, en dat zowel in materialen als in vegetatieve aspecten.

‘Le Jardin des solitudes’

De Belgische ontwerpers landschapsarchitect Damien Derouaux van Intuitum en stedenbouwkundige Sven Augusteyns van Omgeving werden bekroond met de prijs ‘Jardin transposable’ voor ‘Le jardin des solitudes’. In deze tuin wordt de bezoeker, aan de hand van diverse vegetale structuren en sferen uitgenodigd om zijn intuïtie te volgen en zijn eigen verlangens te beluisteren. De tuin bestaat uit een soort voorkamer die via een steeds smaller wordend pad naar het hart van de tuin leidt. Rond een kleine vijver staan verschillende unieke zitbanken verspreid tussen het groen. Eens een plekje gevonden, kan men lichaam en geest even tot rust laten komen.

 

De andere prijzen

De prix de la Création ging naar ‘Tous les strelitzias vont au paradis’ van het Italiaanse team Stefania Naretto, Chiara Otella en Francesca Cosmai. Volgens de jury gaat het om een knappe visuele en conceptuele realisatie, tegelijk vernieuwend en opmerkelijk wat de beplantingskeuze betreft.

De prix Design et idées novatrices werd toegekend aan twee tuinen: Habiter le mur van een Amerikaans team en La Métamorphose d’un paradis van een gemengd Frans-Vietnamees team. Volgens de jury gaat het om twee realisaties met een originele beplanting.

De prix Palette et harmonie végétales ging naar de tuin Mirage van het Franse team Benoît Julienne, Aurelle Bontempelli, Eloi Barray et Morgane Le Doze.

Er werden ook twee coups de cœurs toegekend aan Élixir floral van Sandrine Tellier en Sophie Kao Arya, en aan Le Paradis de la pie van Carrie Preston, Farhana Rasheed, Enora Elmoznino et Tess Krüs.

 

Tenslotte kende de jury een bijzondere vermelding toe aan de Jardin des hypothèses van de Franse landschapsarchitect Bernard Lassus.

FOTO’S : ERIC SANDER POUR LE DOMAINE