Capability Brown Festival

In 2016 zal het precies 300 geleden zijn dat Lancelot ‘Capability’ Brown werd geboren. Het Britse Landscape Institute is nu al gestart met de voorbereiding van het grote  Capability Brown Festival in 2016. Een eerste project is een interactieve map met alle parken en tuinen waar Capability Brown heeft gewerkt. Tot nu toe zijn er meer dan 250 geïdentificeerd. Een aantal daarvan zijn geopend voor het publiek.

Capability Brown (1716-1783) is als grondlegger van de zogenaamde Engelse landschapsstijl de belangrijkste Britse tuinontwerper uit de geschiedenis. Brown was de favoriete tuinontwerper van de Britse aristocratie. Wie het zich ook maar enigszins kon permitteren, huurde hem in om het landschap rond hun landgoed te herinrichten. Zijn motto, ‘Tuinen als onderdeel van een landschap en het landschap als een tuin’, was hun op het lijf geschreven. Ze waren uitgekeken op de formele Franse tuinen, die beschouwd werden als een product van het Franse absolutisme. In navolging van de Verlichting wilden ze een ‘natuurlijke’ tuin die niet gedomineerd werd door de mens. Ze lieten zich daarbij inspireren door de arcadische landschappen van kunstenaars als Claude Lorrain en Nicolas Poussin die ze op hun Grand Tour door Europa hadden leren kennen.


Brown werd bedacht met het toevoegsel ‘Capability’ omdat hij in eender welke tuin een ‘mogelijkheid’ zag om deze om te toveren tot een landschapstuin. Onder impuls van hem gingen tientallen formele tuinen op de schop. Bloemperken en parterres, rechte paden, getrimde hagen, vijvers en moestuinen werden vervangen door kronkelende paden en grote boom- en struikmassieven. Riviertjes werden afgedamd om er een meer van te maken, en soms werden hele dorpen verplaatst omdat ze het uitzicht bedierven. Graspartijen liepen door tot aan de vensters van het landhuis. Dank zij de ha-ha, een beroemde uitvinding van Brown, werd het parkwild en ander vee uit de buurt van het landhuis gehouden zonder dat een vervelende afsluiting het uitzicht belemmerde. ‘The Omnipotent Magician’, zo luidt de titel van een biografie die in 2011 over hem verscheen.

Zijn naam is verbonden met enkele van de beroemdste Engelse parken: Stowe in Buckingham, Alnwick Castle in Northumberland, Holkham House in Norfolk, Kew Gardens, Hyde Park, Syon Park, Cliveden House en Hampton Court nabij Londen, Petworth in Sussex, Blenheim bij Oxford, Charlecote Park bij Stratford-upon-Avon, Chatsworth in Devonshire, Harewood House in Yorkshire en Longleat bij Bath.

Meer info over het Capability Brown Festival: www.capabilitybrown.org