Avansa Kempen wint Openruimtebeker november 2021 [VIDEO]

De Openruimtebeker van november 2021 gaat naar Avansa Kempen vzw. Met de actie ‘Wip een tegel’ brengt het vormingscentrum het thema en de noodzaak van ontharding onder de aandacht bij een breed publiek.
De tweemaandelijkse Openruimtebeker wordt sinds 2017 uitgereikt aan een persoon of organisatie die het heeft opgenomen voor de schaarse open ruimte in Vlaanderen en Brussel. De kandidaten worden geselecteerd op basis van een recente, publieke uitspraak in de (sociale) media of een recent gerealiseerd project. Een jury van experten kiest een winnaar uit de shortlist. Met de uitreiking van de beker wil een consortium van partners dat begaan is met de open ruimte in Vlaanderen aandacht vragen voor het belang en de noodzaak van kwalitatieve open ruimte: de Vlaamse Vereniging voor Ruimte & Planning (VRP), de Vlaamse Landmaatschappij, het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek, het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek, het Team Vlaams Bouwmeester, de Erasmushogeschool Brussel, de Hogeschool Gent, de Universiteit Antwerpen, de Universiteit Gent, de Universiteit Hasselt, de KU Leuven en de Vrije Universiteit Brussel

‘Wip een tegel’

Vanaf 20 september 2021 kunnen inwoners van de Kempen meedoen aan het Kempens Kampioenschap Tegelwippen. De 27 gemeenten van het Turnhoutse arrondissement én Nijlen strijden tegen elkaar. Nijlen, Grobbendonk, Vorselaar, Herentals, Herenthout, Olen, Lille en Kasterlee doen dat onderling én tegen de rest van de Kempen. De gemeente die de meeste vierkante meters onthardt, wint de beker wint. Met dit ludieke initiatief is Avansa in de bres gesprongen voor de broodnodige, maar schaarse open ruimte die Vlaanderen nog rijk is en die in de nabije toekomst een antwoord zal moeten bieden op tal van uitdagingen.