Arboretum Kalmthout eert grondlegster Jelena De Belder

15 jaar geleden nam Arboretum Kalmthout afscheid van ‘moeder en grondlegster’ van het arboretum, Jelena Kovačič-De Belder. Ter nagedachtenis aan Jelena, krijgen bezoekers op zaterdag 24 november de gelegenheid om samen met een gids de planten die zo bijzonder voor haar waren, te verkennen. Aansluitend is er een boomplanting.

Arboretum Kalmthout was ooit een boomkwekerij met rechte paden en planten op rij. Vandaag steelt de tuin de harten van vele bezoekers met haar oude bomen langs slingerende paden en unieke plantencollecties. Het waren de broers De Belder, en in het bijzonder Roberts echtgenote Jelena De Belder, die vanaf de jaren 1950 vorm gaven aan de arboretumtuin. Zij zetten Arboretum Kalmthout wereldwijd op de kaart met hun eigen plantenselecties van onder andere toverhazelaars, kerselaars en hortensia’s.


Arboretum Kalmthout eert ‘plantenvrouw’ Jelena De Belder, 15 jaar na haar overlijden, met een thematische herfstwandeling met gids doorheen de tuin. Aansluitend is er een boomplanting in de Blauwe tuin en kan men bij de vuurkorf genieten van warm, kruidig appelsap naar een recept van Jelena zelf. Gedeputeerde Inga Verhaert en conservator-directeur Abraham Rammeloo planten een kerselaar, een Prunus ‘Pandora’, als herinnering

Foto: Frans Rombouts