#HOMEsafari: Ga mee op safari in en rond je eigen kot

Ga op safari in en rondom je huis tijdens het weekend van 23-24 mei! Biodiversiteit vind je overal, ook in en rond je ‘kot’. Het ‘on’kruid in je tuin, de bijtjes die rond je balkonbloemen zoemen en de spinnen die zich verstoppen op je zolder. Neem deel aan deze #HOMEsafari, een initiatief van de Plantentuin Meise en leer bij over de natuur in en rondom jouw huis.

Jouw missie is om zoveel mogelijk soorten planten en dieren in en rondom je huis te identificeren, van 22 mei middernacht tot 24 mei middernacht, 48 uur speurplezier voor jong en oud. Hiervoor hoef je geen ervaren natuurspecialist te zijn. Het enige wat je nodig hebt is een smartphone en een app om te downloaden. De artificiële intelligentie zal het identificatiewerk voor jou doen. Zo help je mee aan de biodiversiteit van België op de kaart te zetten in de internationale week van de biodiversiteit.


#HOMEsafari en burgerwetenschap

#HOMEsafari is een participatief burgerwetenschapsproject dat natuurwetenschappen makkelijker bereikbaar wil maken voor het grote publiek. Het is een online evenement dat iedereen uitnodigt om mee gegevens te verzamelen en kennis te delen. Of het nu gaat over insecten, vogels of planten, er bestaan nog heel veel soorten waarvan we het statuut of de verspreiding niet kennen. Waar komt deze soort voor? Is het een zeldzame soort of is ze met uitsterven bedreigd?

“Soortenverspreidingskaarten die door wetenschappers zijn opgesteld, laten vaak grote gaten zien voor bepaalde soorten”, legt Sofie Meeus, coördinator van het #HOMEsafari-project, uit, “ofwel omdat deze soorten zeldzaam zijn, ofwel omdat ze aanwezig zijn maar onopgemerkt blijven. Dit geldt zeker voor privétuinen waar deze gegevens missen terwijl net deze tuinen een schat aan biodiversiteit bevatten, zoals bv het aantal soorten insecten. Dankzij eenvoudige en doeltreffende instrumenten en participatieve acties zoals #HOMEsafari wordt het voor het publiek steeds gemakkelijker om mee te werken aan wetenschappelijke studies en tegelijkertijd de fauna en flora van ons land te ontdekken. »

Meer info : www.home-safari.be