Amsterdam / Polderdak met bijenvriendelijke vegetatie

In Amsterdam werd onlangs het eerste Polderdak geopend. Het Polderdak is een groen dak met een verhoogde capaciteit om regenwater op te slaan, vast te houden en vertraagd af te voeren. Het is gedeeltelijk bedekt met bijenvriendelijke vegetatiematten.

Het Polderdak op het Old School gebouw op de Zuidas in Amsterdam is een mooie, groene daktuin en fungeert tegelijkertijd als dynamische waterberging. Het dak werd ontwikkeld door De Dakdokters en is gemaakt door een dijk aan te leggen op het bestaande dak. De dijk wordt voorzien van kleppen, die het waterniveau en de mate van afvloeiing kunnen sturen. De besturing van de kleppen kan worden gekoppeld aan verschillende parameters zoals bijvoorbeeld het waterniveau op het dak of de verwachte regenval in het komende etmaal. Zo kan water na een bui gecontroleerd weglopen. De hoogte van de dijk wordt bepaald door het gewenste waterbergend vermogen enerzijds en de draagkracht van het dak anderzijds.


Polderdak Zuidas heeft een omvang van 1200 m2 en een minimale capaciteit van 84 m3. Dit is vergelijkbaar met de opvangcapaciteit van 210 m2 oppervlaktewater. Bij de opening is het Polderdak voorzien van een watervergunning door het Waterschap AGV, waarmee het onderdeel is geworden van de waterbalans in het gebied.

polderdak_dakdokters_011 copy polderdak_dakdokters_02 copy

 

Bijenvriendelijke vegetatiematten

Een deel van het Polderdak is bedekt met de Sempergreen Bees & Butterfliesmat. Hiervoor is een grote verscheidenheid aan waard- en nectarplanten geselecteerd die als voeding voor bijen en vlinders kunnen dienen. Deze planten bloeien in verschillende jaargetijden. De nectarplanten bieden onmisbaar voedsel voor de bijen en vlinders. De waardplanten vormen een essentiële schakel als rupsenvoedsel voor de ontwikkeling van ei tot vlinder.

De matten zijn beplant met vier soorten Sedum, vijf tot zeven soorten siergrassen en een mix van ruim veertig vaste planten en kruiden. De plantjes groeien op een biologisch afbreekbare kokosvezelmat en een speciaal door Sempergreen ontwikkeld substraat. Bij levering is de mat altijd voor minimaal 95% begroeid. Deze Bees & Butterfliesmat is geheel vrij van pesticiden.

De Bees & Butterfliesmat is toepasbaar tot maximaal 10 graden. Het (minimale) onderhoud is afhankelijk van de

toegepaste systeemopbouw (1-3 keer per jaar bemesten met een langwerkende meststof).

gewicht droog: 15-20 kg/m2

gewicht verzadigd: 20-25 kg/m2

Dikte mat: 3-5 cm – tijdens bloei: 20-35 cm

 

Dakdokters-Polderdak-Amsterdam-Merlijn-Michon-02 copy 003_polderdak_rainproof_merlijnmichon-03

Het groen van het Polderdak is inmiddels uitgebreid met een kruidentuin die gebruikt wordt door het restaurant van Old School én er worden bijen gehouden.