Acht Antwerpse parken krijgen Green Flag Award

Acht Antwerpse parken hebben een Green Flag Award gekregen. De award is een jaarlijkse internationale erkenning voor groendomeinen die duurzaam werken rond biodiversiteit. Alle Belgische parken met zo’n Green Flag liggen in de provincie Antwerpen.

Green Flag is een internationaal label voor wereldwijd maar liefst 2300 duurzaam beheerde parken. De Green Flag parken worden gejureerd op een breed criterium: van groenbeheer tot klimaatadaptatie en toegankelijkheid. In het juryproces kunnen parkbeheerders, juryleden, medewerkers en vrijwilligers uitwisselen, elkaar inspireren en motiveren om verder te groeien.


Het duurzaamheidslabel werd in 1996 gelanceerd in het Verenigd Koninkrijk. Daar is het nu een vaste waarde. Milieuorganisatie en initiatiefnemer Keep Britain Tidy wil haar ervaring en expertise dan ook verder delen met buurlanden en landen wereldwijd. Het netwerk groeit elk jaar. Ondertussen wapperen er meer dan 2.300 groene vlaggen -in Australië, België, het Verenigd Koninkrijk, Finland, Duitsland, Mexico, Nederland, Nieuw-Zeeland, Noord-Ierland, Portugal, Ierland, Wales, Schotland, Spanje, Zweden, Turkije, de Verenigde Arabische Emiraten en de VS. Dit jaar treedt Frankrijk voor het eerst toe tot de Green Flag-club met drie parken in Nantes.

In België wordt het Green Flag Label beheerd door GoodPlanet. Het Provinciaal Groendomein Prinsenpark in Retie en Vrijbroekpark in Mechelen zijn de nieuwkomers voor 2021. De andere Groene Vlag-parken zijn het Vrieselhof in Ranst, de Kesselse Heide in Nijlen, het Provinciaal Groendomein Rivierenhof in Deurne, De Averegten in Heist-op-den-Berg, het Prinsenpark in Retie -allen in beheer van provincie Antwerpen. Daarnaast is er ook het Park Vordenstein in Schoten in beheer van het Agentschap voor Natuur en Bos en tenslotte nog het Nachtegalenpark in Antwerpen in beheer van District Antwerpen.