Accurevolutie in groenvoorziening

Steeds vaker gebruiken groenvoorzieners machines die voorzien zijn van een accu. De ontwikkelingen gaan snel. Er zijn al prototypes die benzinemotoren overstijgen qua vermogen en uithoudingsvermogen.

Stihl introduceerde in 2008 de eerste accuheggenschaar. Nu biedt deze producent een assortiment aan van 27 professionele accumachines. Ook andere producenten brengen steeds meer accumachines op de markt.


Kenners van de markt denken dat binnen vijf jaar accu en elektriciteit de norm zullen worden. Hoe snel het gaat, hangt volgens hen af van de acceptatie door de markt en van de vraag hoe streng de overheid zich opstelt.

Capaciteit
Nu is de capaciteit van de batterij vaak nog een beperking, maar de ontwikkelingen gaan snel. Zo zijn er nu al prototypes die de huidige zwaardere benzinemotoren qua vermogen en uithoudingsvermogen overstijgen.

Een belangrijk voordeel van dat het gebruik van stroom kostentechnisch aantrekkelijk is. De aanschaf van een gazonmaaier, bladblazer of heggenschaar is nog wel twee tot drie keer zo duur, maar bij een beetje gebruik heb je dat na een of twee jaar al terugverdiend, aldus het vakblad.

Geluidsoverlast
Een ander voordeel is dat het gebruik minder geluidsoverlast oplevert. Vooral opdrachtgevers in het westen van Nederland vragen daarom. Het beleid van de overheid, in de sector de grootste opdrachtgever, is bepalend voor de snelheid van overschakeling op accumachines denken de woordvoerders.

Toch plaatsen sommigen vraagtekens bij de milieueffect van accumachines. Je kunt je afvragen hoe milieuvriendelijk het opwekken van accuenergie is, of het bouwen en opruimen van accu’s.

Bron: Groen Kennisnet