2017 is jaar van de botanische tuinen in Nederland

Het jaar 2017 staat in het teken van botanische tuinen. 24 botanische tuinen bundelen hun krachten en werpen zich op als botanic guardians: hoeders en poortwachters van de biodiversiteit.

In dit themajaar zijn er twee tentoonstellingen, een symposium en lanceren de botanische tuinen een vernieuwde website en een nieuwe app: Hortus Chat.


Nieuw merk: Hortus Botanic Guardians

In het jaar van de botanische tuinen introduceren de tuinen een nieuw merk: Hortus Botanic Guardians. Hiermee maken zij zich sterk voor bewustwording rondom biodiversiteit. Tal van plantensoorten zijn de afgelopen decennia verdwenen of worden op dit moment met uitsterven bedreigd. De botanische tuinen kweken, onderhouden en beschermen een grote rijkdom aan planten en brengen het publiek met deze planten in contact.

Bijzondere en zeldzame soorten in de spotlights

Op de website botanischetuinen.nl zijn de gegevens van veel planten uit alle tuinen zichtbaar, compleet met verhaal en beeld. Tijdens de tentoonstelling ‘Kroonjuwelen’, die opent op 22 april 2017, worden de meest bijzondere, vreemde en met uitsterven bedreigde soorten in de spotlights gezet.

Met de nieuwe app Hortus Chat kunnen bezoekers zelfs praten met deze planten en zo het bijzondere verhaal van die plant ervaren met al hun zintuigen.

In het najaar kunnen bezoekers genieten van ‘De tuin als lab’. Hierbij zal de nadruk liggen op de communicatie van planten zelf. Met proefjes, experimenten en hulpmiddelen laten de tuinen zien hoe planten bewegen, communiceren of in slaap vallen.

Symposium en aftrap Nationale zadenbank

Op zaterdag 25 november 2017 vindt in Nijmegen het Zadensymposium plaats. Verhalen, theater en lezingen over het belang van genetische biodiversiteit staan deze dag centraal. Dit symposium vormt ook de aftrap voor de Nationale zadenbank voor wilde inheemse planten.

Het Jaar van de botanische tuinen​ is onderdeel van het project Planten voor de toekomst. Dit project wordt gecoördineerd door de Nederlandse Vereniging van Botanische Tuinen. Voor het project werkt de NVBT samen met Waag Society.