11 buitenrozen verdienen predicaat Excellence Roses

Evenals vorig jaar hebben 11 nieuwe rozen dit jaar het predicaat Excellence Roses verdiend in de Nederlands-Belgische keuringen. Ze zijn afkomstig van veredelaars uit Duitsland, België en Nederland. Het totale sortiment Excellence Roses komt hiermee op 66. 

Excellence Roses zijn sterke, gezonde, rijk- en doorbloeiende rozen, die zonder inzet van gewasbeschermingsmiddelen een goed resultaat geven in particulieren tuinen en de openbare ruimte. De rozen die dit jaar de eindbeoordeling hebben ondergaan, zijn in het plantseizoen 2019/2020 geplant. In totaal waren het er 27. Gedurende drie seizoenen beoordeelden keurmeesters de rozen op verschillende momenten in het jaar. Van de 27 rozen hebben 11 het predicaat Excellence Roses verdiend, zowel floribundarozen, heesterrozen, theehybriden als één klimroos. Daaronder ook enkele rozen van veredelaar Viva International uit het Belgische Herselt.


Bijenweelde Roze (‘Tan11659’): Heesterroos van Tantau met een hoogte van 50 tot 80 cm. De enkele roze bloemen hebben opvallende gele meeldraden en lokken bijen.

Carmen Würth (‘Korjupvio’): Theehybride van Kordes met gevulde, intens geurende, violet-roze bloemen (7-8 cm). Groeit opgaand en bossig en wordt 1 meter hoog en 40 cm breed.

Limona (‘Kormonali’): De gevulde, lichtgele bloemen (8-10 cm) van deze theehybride van Kordes geuren licht. De struik heeft een opgaande, bossige groei en wordt 1 meter hoog en 50 cm breed.

Medal Amorina (‘Ruiri0109A’): Heesterroos van De Ruiter Innovations en Boot & Dart Boomkwekerijen. Groeit snel dicht en breed opgaand tot 1 meter hoog. Meest kenmerkend is het kleurcontrast tussen de gele, opgaande, dubbele bloemen en het opvallend roodbruine jonge blad.

• Midsummersnow (‘Vissnowit’): Deze floribundaroos van Viva International heeft geurende, helderwitte bloemen met opvallende gele meeldraden en donkergroen blad. De knoppen zijn crème-geel met rozerode blos en jonge takken opvallend purperrood. Groeit 70 cm hoog en 40 cm breed. 

Orangerie (‘Korgeriora’): Floribundaroos van Kordes met dichtgevulde, feloranje bloemen (7-8 cm). De struik groeit bossig omhoog tot 80 cm hoog en wordt 50 cm breed.

Peach Melba (‘Kormelpea’): Klimroos van Kordes met licht geurende, gevulde, abrikoos-oranjegekleurde bloemen (6-7 cm). Groeit tot 2 meter hoog en 70 cm breed.

Princesse Stéphanie Grande-Duchesse Héritière de Luxembourg (‘Visalochild’): Deze floribundaroos van Viva International heeft abrikooskleurige bloemen (7 cm) met een lichte geur. De bloemknoppen zijn donkerrood-oranje gekleurd. Groeit tot 120 cm hoog en 60 cm breed. 

Roseromantic (‘Korumneza’): Bossig groeiende floribundaroos van Kordes, die 70 cm hoog wordt en 60 cm breed. Halfdubbele crème-zalmroze gemêleerde bloemen.

Sweet Romanza (‘Spekboyka’): Floribundaroos van Jan Spek Rozen met licht geurende, gevulde, zachtroze bloemen. Wordt 60 cm hoog en 40 cm breed.

White Valeda (‘Boruiehiva’): Rugosa-hybride van De Ruiter Innovations en Boot & Dart Boomkwekerijen. Halfgevulde zeer lichtroze bloem, bottelvormend. Deze heesterroos start laag en groeit snel breed uit. Wordt 70 cm hoog en is regelmatig van hoogte.  

27 nieuwe inzendingen

Voor dit plantjaar hebben acht veredelaars uit binnen- en buitenland 27 nieuwe rozen aangemeld voor de keuringen. De locaties zijn:

  • rosarium in Boskoop (Nederland);
  • De Rozenhof in Lottum (Nederland);
  • rosarium in Winschoten (Nederland);
  • Vrijbroekpark in Mechelen (België);
  • Plantentuin ‘De Kleine Boerderij’ in Merksplas (België).

De Cultuurgroep voor Rozen en Rozenonderstammen onder Anthos-secretariaat heeft de keuringen van Excellence Roses onder haar hoede. De Koninklijke Vereniging voor Boskoopse Culturen (KVBC) coördineert de keuringen en verwerkt de resultaten. Ze zijn te vinden op de website van de KVBC.