Zwemvijver met kleiklinkers als schakel tussen tuin en landschap

De gerenoveerde woning, ontworpen door Green Architects, heeft een landschapstuin met oppervlakte van 1 ha en omvat o.a. een boomgaard, bloemenweiden en uitzicht op het idyllische achterliggende landschap.

Om van dit landschap te genieten werden verschillende terrassen rondom de zwemvijver aangelegd. Ook vanuit de woning is er zicht op de zwemvijver waarin het landschap letterlijk weerspiegeld wordt. Hierdoor ontstaat een harmonieus gevoel met de omgeving.


Zwemvijver

De grote, lange zwemvijver van 12m is het uitgangspunt van het tuinontwerp. Ook het hoogteverschil van ruim 60 cm naar de achterliggende landschapstuin speelde mee in het concept. Dit hoogteverschil werd opgevangen door een monumentale keermuur in kleiklinkers. “Ik adviseer mijn klanten om te werken met degelijke materialen die later nog steeds hun charme behouden. Daarom werk ik vaak met natuurlijke materialen zoals kleiklinkers. Ik ben vooral fan van de kleiklinkers van Vande Moortel omdat zij subtiele nuances hebben”, aldus Stefaan Willems van Greenarchitects. Via verschillende ritmische openingen in de keermuur stroomt het water van de zwemvijver als kleine watervalletjes in het lagergelegen filtergedeelte.
Kleiklinkers met natuurlijke patine

De SeptimA Kastanje kleiklinkers matchen perfect binnen het geheel omwille van hun mooie natuurlijke kleur en patine. Ze verzachten ook de looplijnen tussen de verschillende terrassen en hebben een bindend karakter. De combinatie met oude blauwe hardsteen en hardhout versterkt de harmonie.

De finishing touch vertaalt zich in de zorgvuldige selectie van beplanting die zowel bijdraagt aan sfeer en gezelligheid als het bewaren van de oorspronkelijke natuurlijke uitstraling van de tuin. Zo werden rondom de woning heesters geplant die tijdens het voorjaar geurend bloeien. Verderop in de tuin werden natuurlijke heesters toegepast zoals. De zwemvijver wordt omringd door wintergroene grassen en bloemen.

Bron: Vande Moortel