OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Yttje Feddes ontvangt Bijhouwerprijs 2020 [VIDEO]

Landschaparchitect Yttje Feddes ontvangt de Bijhouwerprijs 2020. De prijs is een waardering voor haar gehele oeuvre en decennialange inzet voor de Nederlandse landschapsarchitectuur.

 


Met de toekenning van de Bijhouwerprijs wordt een bijzondere en hoogwaardige verdienste op het gebied van de tuin- en landschapsarchitectuur beloond en daarmee onder de aandacht van een groter publiek gebracht.
Feddes is partner en naamgever binnen het landschapsbureau Feddes/Olthof, doceert aan de Academie voor Bouwkunst en bekleedde van 2008 tot 2012 de rol van Rijksadviseur voor het Landschap. In haar houding verenigt Feddes volgens de Stichting NHBOS, die de driejaarlijkse Bijhouwerprijs uitreikt, respect voor het verleden en een open vizier als het aankomt op verandering en ontwikkeling. Ze werkt aan stedelijke én landschappelijke opgaven, uiteenlopend van de stadsuitbreiding IJburg in Amsterdam tot dijkverzwaringsprojecten in het rivierenlandschap.

Onontgonnen terrein

“In veel van haar projecten bevindt Feddes zich op onontgonnen terrein, mede vaak door de actualiteit van de opgaven. Zij is dan in staat om het in verhelderend perspectief te plaatsen, de landschappelijke opgave voor iedereen begrijpelijk te formuleren en te komen tot nieuwe, stevige en vooral heldere ontwerpuitgangspunten en ontwerpen”, meldt de Stichting NHBOS. “In dit verband heeft Feddes een bijzondere en actieve rol gespeeld in haar functie als Rijksadviseur, waarbij ze niet alleen geslaagd is in het agenderen van de noodzaak voor landschapsontwerp van de windmolens, maar daar ook werkbare en inspirerende handreikingen voor heeft opgesteld.”