Wirtz ontwerpt nieuwe tuin voor Chicago Botanic Garden

Wirtz International Landscape Architects ontwerpt de nieuwe Jarantoski Campus Garden voor de Chicago Botanic Garden (US). Wirtz wil ‘dit relatief onbekende deel van de tuin een nieuwe ziel’ geven. Het is hun eerste niet-residentiële project in de Verenigde Staten.

De nieuwe ‘Serpentine Garden’ verbindt het zuidelijke gedeelte van de Jarantoski Campus Garden met het Plant Conservation Science Center en de plantproductiefaciliteiten verenigen met het naturalistisch beplantte Evening Island en de Dixon Prairie met inheemse prairieplanten aan het noordelijke uiteinde van de Campus. De smalheid van het terrein, in tweeën gedeeld door een dominante en zeer rechte, functionele weg, wordt visueel doorbroken door een kronkelend patroon met sterke, sculpturale aanplant van hagen en tunnelachtige priëlen van sierappels die constant over de weg ‘springen’. De tuin slingert over de lengte van de kassen en de kwekerij en leidt bezoekers langs moerascipressen, metasequioa’s en beukenhagen, zonder te onthullen wat er achter de volgende bocht ligt. Door de doorzichten naar de kwekerij en kassen kunnen gasten ‘achter de schermen’ de productie van planten observeren. Het landschapsplan van Wirtz omvat een speciaal gebied voor het bekijken en bestuderen van schaduwplanten, de Shade Evaluation display garden, als een zonnige locatie voor de obeservatie van rozen.


De tuin zal volgens Peter Wirtz een noordelijke en zuidelijke identiteit uitstralen, gekenmerkt door organische taxusvormen in de ene helft van de tuin en wuivende siergrassen (Pennisetum) aan de andere kant. Wirtz beschrijft de grassen als “duinen van slapende katten” – een van de vele prachtige landschapselementen die een suggestieve sprookjesachtige kwaliteit toevoegen aan een schaduwtuin die tegelijk vredig en avant-garde is. De schaduwtuin “verandert een uitdagende ruimte in een eigen wereld met zijn persoonlijke unieke identiteit. Een tuin voor alle seizoenen met planten die zijn geselecteerd op vorm, textuur en algehele kleur.”