Wilhelminaberg Landgraaf krijgt Oloïde [VIDEO]

IBA Parkstad heeft een ontwerp gepresenteerd voor de top van de Wilhelminaberg in het Nederlandse Landgraaf. Doelstelling is om de top van de Wilhelminaberg tot een waardevol en iconisch oriëntatiepunt voor de regio te laten uitgroeien.

Het plan draagt tevens bij aan de economische structuurversterking en de verduurzaming van de regio; twee belangrijke doelstellingen van IBA Parkstad.


Oloïde
Het ontwerp voor de top van de steenberg is van ontwerpbureau NEY +partners. Deze Oloïde – een geometrische figuur bestaand uit twee golvende cirkels die samen een 8-vorm maken – ligt in het verlengde van de in het oog springende trappartij. Het 38-meter hoge bouwwerk is eveneens via deze 508 traptreden begaanbaar en biedt bezoekers een uniek uitzicht over de Euregio.

Geïnspireerd door de uitvinding Oloid, een geometrisch lichaam in 1929 bedacht door de Zwitserse uitvinder, wiskundige en kunstenaar Paul Schatz. „Zuivere geometrie en heel eenvoudig. Twee cirkels zijn de basis en daarin een oneindige loop”, verklaart ontwerper Laurent Ney.

Het paviljoen is onderdeel van de herontwikkeling van de top van de kunstmatige berg, die landelijk bekend is vanwege de ligging naast het Pinkpop-terrein

 

IBA Parkstad

IBA Parkstad heeft, in samenwerking met SnowWorld en gemeente Landgraaf, het initiatief genomen tot de herontwikkeling van de Wilhelminaberg in Landgraaf. Drie gerenommeerde ontwerpbureaus kregen de opdracht om de populaire top van de steenberg tot een iconisch oriëntatiepunt voor de regio te maken. Een vakjury, bestaand uit IBA-curator Jo Coenen, SnowWorld directeur Wim Moerman, wethouder Kelly Regterschot en IBA-adviseur prof. dr. Jòn Kristinsson, maakte een keuze uit de verschillende voorstellen.

BA Parkstad gaat nu op zoek naar draagvlak en financiering van de plannen. De gemeente Landgraaf gaat de trappen op de berg verlichten (een lang gekoesterde wens van de bewoners). Snowworld, die een indoor skihal op de berg heeft staan gaat zonnepanelen installeren.

 

Landmark
Een van de doelstellingen van IBA Parkstad is het verbeteren van de oriëntatie in de regio. Een beeldbepalend landmark is daarbij onmisbaar. Met de herontwikkeling van de top heeft de Wilhelminaberg de potentie om een tot de verbeelding sprekend herkenningspunt te worden voor Parkstad.

‘Parkstad heeft behoefte aan grote ideeën, aan een visie voor de toekomst,’ aldus IBA-curator Jo Coenen. ‘Deze Oloïde verbeeldt de ontwikkeling die Parkstad heeft doorgemaakt; van een regio die werd getekend door zware industrie, naar een regio die een gerenommeerde prijs wint voor beste toeristische bestemming ter wereld.’

Nu nog de uitwerking én het zoeken naar het geld voor de realisatie; gesproken wordt van 15 miljoen euro. Het initiatief wordt ondersteund door onder anderen de Parkstad-gemeenten en de provincie Limburg.