Weert (NL) uitgeroepen tot groenste regio van de wereld

De internationale competitie “Communities in Bloom – Collectivités en Fleurs”, die dit jaar 20 jaar bestaat, is een wedstrijd voor steden en gemeenten overal ter wereld waarbij wordt beoordeeld op thema’s zoals netheid, milieubeleid, cultureel erfgoed, groen- en bloemenbeleid, parkmanagement en de inrichting van het openbare en buiten gebied. Ook de maatschappelijke betrokkenheid van inwoners, bedrijven en verenigingen speelt een zeer belangrijke rol speelt.

Nieuwpoort won deze prestigieuze award in 2010 en op 22 september 2014 werd Weert (NL) uitgeroepen tot ‘Groenste regio van de wereld’. Weert nam het in de finale op tegen: The London Borough of Richmond Upon Thames (Engeland), Makinohara (Japan), Moynalty Village (Ierland), Prestatyn Denbighshire (Wales U.K.), Seongbuk-gu, Seoul (Zuid Korea) en de Canadese steden Lambton Shores, Ville de Rosemère, Sarnia en Chatham-Kent. De delegatie uit Weert mocht in Charlottetown, Prince Edward Island, Canada de titel ‘Winner International Competition Communities in Bloom 2014’ in ontvangst nemen. Daarnaast behaalde de Nederlands/Belgische grensstad ook een tweede plaats in het thema Cultureel Erfgoed.


Met het grenspark Kempen-Broek, een grensoverschrijdend natuurgebied dat zich helemaal uitstrekt van Nederland tot in België en met een oppervlakte van ruim 25.000 ha, vier keer groter dan de Veluwe, bezit de regio een heel bijzondere parel. De enorme soortenrijkdom, de grote verscheidenheid aan landschappen en de grensoverschrijdende samenwerking maakt dit gebied een uniek stukje Europa binnen Nederland.

Steden en gemeenten kunnen deelnemen in de internationale categorieën volgens hun bevolkingsaantal. Inschrijven kan vanaf december 2014 tot maart 2015. Jurybezoek is voorzien tussen in juli of augustus 2015 en de prijsuitreiking vindt plaats tussen 29 september en 3 oktober 2015 in Kamloops, British Columbia, Canada.

Info: www.communitiesinbloom.ca