Waregem / Zuiderpromenade als nieuwe toegangspoort tot de stad [VIDEO]

Waregem vernieuwt het zuidelijke gedeelte van de stad grondig, met veel aandacht voor de openbare ruimte. Een nieuwe stadsbibliotheek, een esplanade naar de stad, een ruime ondergrondse parking, commerciële ruimtes en appartementen moeten de stad nieuw leven inblazen.

De centrale component van dit stadsvernieuwingsproject is de Zuiderpromenade: een nieuwe 40 meter brede boulevard, die de Zuiderlaan verbindt met het Pand. Het wordt de nieuwe toegangspoort tot de stad. Het project sluit het cultuurcentrum De Schakel, het gemeentehuis en de bibliotheek aan op elkaar. De laatste werken aan de promenade zijn nu volop bezig en tegen begin 2017 zal hij afgewerkt zijn.


 

Openbare ruimte

De autovrije Zuiderpromenade creëert een aantrekkelijke winkel- en wandellus. Een duidelijke, goed leesbare structuur is daarbij primordiaal. Om aan deze uitdaging te voldoen, besteedt Waregem veel aandacht aan de open ruimte.

Parkeren doe je voortaan ondergronds. Zo ontstaat er bovengronds meer ruimte voor groen, handelsactiviteiten, recreatie en evenementen. De toegangen naar de ondergrondse parking zitten in het groen weggestopt.

De promenade is ontworpen als een plek om elkaar te ontmoeten. Op het hellend gedeelte van de promenade komt een actief waterelement met programmeerbare spuitkoppen. Op het horizontale deel komt een groot grasveld, waarop gespeeld kan worden. Aan de kant van de Zuiderlaan bevindt zich een landschapsparking, die dienst doet voor bezoekers van het OCMW. Door het planten van bomen krijgt de omgeving van de parking een groene structuur.

Het hele project wordt gerealiseerd door Vanhaerents Development, en is ontworpen door goedefroo+goedefroo architecten, Robbrecht & Daem architecten en Bureau Bas Smets.

 

EXT_CAM_B_V

EXT_CAM_E_V

INPAS_KLEUR_V

Luchtfoto ZuidBoulevard september 2015

Illustraties: goedefroo+goedefroo