Vue du Jardin ©van Buuren Museum & Gardens

Van Buuren Museum & Tuinen als eerste Belgische tuin opgenomen in de European Route of Historic Gardens

Het van Buuren Museum & Tuinen – één van de Art Deco parels van Brussel – kondigt met trots hun toetreding aan tot de internationaal gerenommeerde European Route of Historic Gardens, een culturele route gecreëerd door de Europese Raad.

De European Route of Historic Gardens werd opgericht in 2016 en heeft als doel het culturele erfgoed van historische tuinen in Europa te behouden en te promoten. Als eerste erkende historische tuin in België, sluit het van Buuren Museum & Tuinen zich als nieuw lid aan bij een gerenommeerd en exclusief netwerk van iconische sites die een gemeenschappelijke passie voor tuingeschiedenis, kunst en architectuur delen. Deze erkenning vestigt de aandacht op al het conservatiewerk dat het van Buuren Museum & Tuinen heeft uitgevoerd in samenwerking met het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.


Meesterwerken van Belgische landschapsarchitecten

De Tuinen van Buuren, waren meesterwerken van landschapskunst, werden aangelegd door de beroemde Belgische landschapsarchitecten Jules Buyssens (1872-1958) en René Pechère (1908-2002). De erkenning van deze Brusselse tuinen door de European Route of Historic Gardens kwam tot stand na een uiterst rigoureus selectieproces waarbij niet alleen de culturele, historische en artistieke waarde van de tuinen maar ook de inzet van het museum voor het behoud en de restauratie ervan door het wetenschappelijke comité van de European Route of Historic Gardens nauwgezet beoordeeld werd.

Van Buuren Museum & Tuinen als eerste Belgische tuin opgenomen in de European Route of Historic Gardens
Jardin Pittoresque ©van Buuren Museum & Gardens

Het is dankzij de niet aflatende inzet van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en het van Buuren Museum & Tuinen voor het behoud van deze historische tuinen en hun voortdurende inspanningen om het publiek van het culturele en ecologische belang van erfgoedtuinen bewust te maken dat deze erkenning werd toegekend.

“De van Buuren Tuinen, met een geschiedenis van bijna 100 jaar, zijn een treffende illustratie van de voortdurende invloed van verschillende eeuwen tuincultuur in Europa,” voegt Lukasz Przybylak, de huidige voorzitter van de European Route of Historic Gardens, toe. Deze invloeden zijn hier duidelijk zichtbaar dankzij het werk van uitzonderlijke Belgische ontwerpers zoals Jules Buyssens en René Pechère. Hun bijdrage, in combinatie met de artistieke gevoeligheid van de familie van Buuren en de inzet en zorg van het management van het museum, wordt nu niet alleen erkend door de Brusselaars, maar door alle Europeanen. We zijn dan ook verheugd om het van Buuren Museum & Tuinen te verwelkomen in de familie van tuinen op de European Route of Historic Gardens.”

Over de van Buuren Tuinen

De van Buuren Tuinen, die oorspronkelijk 26 are besloegen in 1924, strekken zich nu uit over 1,2 hectare. Het deel ontworpen in 1925 door Jules Buyssens is verbonden met het Art Deco huis door een harmonie van stijl en tijd. Alice van Buuren gaf 45 jaar later René Pechère de opdracht om een ideale aanvulling op de bestaande villa en tuin te ontwerpen.

Het park combineert pittoreske en Art Deco elementen en bestaat uit zes zones: de Pittoreske Tuin, de Kleine Rozentuin, de Grote Rozentuin, het Labyrint, de Tuin van het Hart en de Boomgaard. Dit groene kader in het hart van Brussel kan in elk seizoen worden bezocht.

www.museumvanbuuren.be