Utrecht krijgt Le Roy-tuin
De Utrechtse wijk Leidsche Rijn krijgt een Le Roy-tuin, zoals die sinds de jaren zestig in Heerenveen wordt aangelegd. De ontmoetingsplek komt op het Berlijnplein en is gebaseerd op de ideeën van de Ecokathedraal van Louis Le Roy.
Leidsche Rijn Centrum wordt het nieuwe stadshart van de jonge Utrechtse wijk Leidsche Rijn. Er komen ongeveer 3000 woningen met een eigen parkeerplek, voldoende (openbaar) parkeren, een bioscoop en congrescentrum, zorgdiensten, cultuur, foodmarkt, onderwijs en meer. De eerste winkels gaan in het voorjaar van 2018 open. Het Berlijnplein is 40.000 m2 groot en ligt bovenop de A2. Het wordt in de komende jaren ontwikkeld tot een culturele hotspot en expositieruimte in de buitenlucht voor design, kunst en technologie.
De creatieve maakplaats RAUM heeft acht ‘makers’ uit binnen- en buitenland geselecteerd om speciaal voor het Berlijnplein in Utrecht werk te maken. De acht makers zijn Leonard van Munster, Joris Strijbos, Orrizontale, Chloe Rutzerveld, Koen Fraijman, Gewildgroei, Wouter Corvers & Bouke Bruins, en YiLing Hung.
Gewildgroei
Vincent Wittenberg en Bennie Meek van Gewildgroei zien onkruid niet als een probleem, maar als een partner. Waarom zou je niet meer ruimte geven aan vegetatie die spontaan opkomt in de stad? De twee hebben onder meer het ’Living Pavement’ ontwikkeld, een open tegel die in het verharde trottoir ruimte biedt aan spontane vegetatie.
Ecokathedraal
Gewildgroei heeft, in samenwerking met de Stichting TIJD die de nagedachtenis van Le Roy in ere houdt, gekozen voor een Le Roy tuin. De eerste ecokathedraal is sinds 1965 in ontwikkeling in Mildam (bij Heerenveen). Bedenker en uitvoerder hiervan is Louis Le Roy (1924 – 2012) die honderden vrachtwagens met klinkers, tegels en trottoirbanden heeft geordend tot een complex bouwwerk, waarin ook de natuur een evengroot aandeel heeft.
Een ecokathedraal is een plek waar mens, plant en dier eindeloos samenwerken. Het gebied (een openbaar park of particulier terrein) wordt met behulp van vrije energie (dus zonder hulp van machines maar alleen met spierkracht) bewerkt, eventueel met behulp van duurzaam herbruikbaar materiaal. Op dit moment is dit vooral steen, maar gebruik van hout en glas is later ook mogelijk. De stenen worden los gestapeld, en dus niet gemetseld zodat dieren en planten de tussenruimtes kunnen gebuiken om te groeien en nestjes in te maken. Er wordt zonder plan gewerkt, dus geen tekeningen vooraf hoe het gebied zich zal ontwikkelen.
Net als bij de Ecokathedraal in Mildam en de Le Roy-tuin in Heerenveen zal Gewildgroei gebruik maken van klinkers en trottoirtegels, die vrijkomen uit de omliggende wijken. Vrijwilligers helpen met stapelen. Le Roy bouwde zijn zogenoemde ecokathedralen zo, dat de natuur zich versneld ontwikkelde. De spontane vegetatie werd zogezegd een handje geholpen om zich te vestigen op de bouwwerken.
Ook is er samenwerking met het theatergezelschap Nieuw Utrechts Toneel (NUT). “Samen met lokale en (inter)nationale makers en publiek gaan we dit jaar bouwen aan het Berlijnplein: een programma vol publieke installaties, events en workshops”, aldus RAUM-projectleider Donica Buisman.