Tentoonstelling / Oehme & van Sweden – De nieuwe Amerikaanse Tuin

De Amerikaanse Cultural Landscape Foundation organiseert dit najaar in Washington een grote overzichtstentoonstelling over de bekende landschapsarchitecten Wolfgang Oehme (1930-2011) en James van Sweden (1935-2013).

Wolfgang Oehme (1930-2011) en James van Sweden (1935-2013) zorgden met hun ‘New American Garden’ voor een revolutie in de Amerikaanse tuin- en landschapsarchitectuur. In plaats van de strak geschoren gazons met enkele bomen, die zo typisch waren voor de Amerikaanse tuin, gebruikten ze op grote schaal vaste planten en siergrassen en creëerden ze een tuinbeeld geïnspireerd op de Amerikaanse prairie. Hun werk lag ook mee aan de basis van de ‘New Perennial Garden’, de nieuwe vasteplanten tuinen in Nederland met als belangrijkste exponent Piet Oudolf.


gardening_with_nature 51FTMCB6QPL._AC_UL320_SR268,320_

Op de tentoonstelling worden, aan de hand van foto’s, plans en schetsen, een aantal bekende projecten van Oehme en van Sweden getoond, zoals de Chicago Botanic Garden, de Federal Reserve en het National World War II Memorial in Washington, het Nelson Rockefeller Park in New York en tal van private projecten.

cbg_il_38Chicago Botanic Garden

Federal-Resrve-CBirnbaum-image

Federal Reserve, Washington

Rockefeller-Park-Feature

Nelson Rockefeller Park, New York

virginia-avenue-square-feature

Virginia Square Avenue, Washington

jvs_ferry_cove

Ferry Cove

Winslow-Home-Road-Feature

Winslow Road

De tentoonstelling gaat door van 17 oktober 2015 tot 3 april 2016 in het National Building Museum in Washington. Later toert de tentoonstelling langs andere Amerikaanse steden.