Tentoonstelling / De toekomst van het platteland [VIDEO]

Op 20 februari opende de tentoonstelling Countryside, The Future. Rem Koolhaas (OMA) en Samir Bantal (AMO) onderzochten voor deze tentoonstelling de toekomst van het platteland. Volgens Koolhaas is 98 procent van het aardoppervlak niet in beslag genomen door steden maar door platteland. Door goed naar dit gebied te kijken, kun je de effecten van modernisering op het spoor komen. Want volgens de architect ben je op het platteland aan meer problemen en turbulentie onderhevig.

Maar er zijn ook veel mogelijkheden op het platteland. In deze omgeving hoeven architecten bijvoorbeeld niet na te denken over de menselijke maat. Juist doordat dergelijke beperkingen verdwijnen, ontstaan nieuwe perspectieven op de architectuur. ‘In steden wordt ons gedrag, of we nu toeristen of bewoners zijn, voortdurend gemanipuleerd en gecontroleerd. Alles is braaf, ongevaarlijk, cute, sympathiek, instagramable en comfortabel; verrassing en avontuur – het spannende vermoeden dat in de stad alles mogelijk is – bestaan niet meer.’ Reden genoeg voor Rem Koolhaas om zijn pijlen te richten op het platteland, ‘dat niet alleen eindelijk begrepen maar ook getransformeerd moet worden.’


In de tentoonstelling Countryside, The Future presenteert hij dit onderzoek. Onderstaande video geeft alvast een voorproefje.