STIHL groep realiseert belangrijke verkoop- en omzetstijging

In het boekjaar 2020 realiseerde de STIHL groep een omzet van 4,58 miljard euro. Dit komt overeen met een groei van 16,5 procent ten opzichte van het voorgaande jaar (2019: 3,93 miljard euro) door toenemende focus op eigen tuin, nieuwe producten en dankzij gunstige weersomstandigheden. Voor 2021 verwacht STIHL een verdere groei van de verkoop en omzet.

 


De hoogste groeipercentages werden genoteerd in het segment van de accuproducten. Het aandeel van de accuproducten in de totale verkoop bedraagt nu 17 procent en blijft stijgen. Ook in het segment van de benzineproducten was er een sterke groei van de verkoop, waarbij de hoeveelheden zelfs veel groter waren dan in het segment van de accumachines. Vooral in Noord-Amerika ontwikkelde de vraag naar producten op benzine zich positief.

Vooral nieuwe producten hebben bijgedragen tot een sterke groei van de verkoop. De STIHL GTA 26 accusnoeizaag voor tuinonderhoud, de STIHL HLA 66 accuheggenschaar op steel en de STIHL MS 400 C-M benzinekettingzaag – beide voor professioneel gebruik – bleken bijvoorbeeld bijzonder populair. De vraag naar STIHL producten was niet alleen groot bij particulieren, maar ook bij professionele gebruikers in de tuin- en landschapsbouw, de land- en bosbouw en het wegonderhoud, die ondanks de beperkingen tijdens de pandemie moesten blijven werken. Het “cocooningeffect” had ook een positieve invloed. Veel klanten brachten vorig jaar merkbaar meer tijd thuis door om in hun tuin te werken. Bovendien was het weer in de lente zo goed dat er een grote vraag was naar STIHL tuinmachines.

Nieuwe producten

Nieuwe producten die sinds eind 2020 zijn gelanceerd en in de eerste zes maanden van 2021 zullen worden gelanceerd:

• Accuproducten: Het STIHL AP accusysteem, bestemd voor professionele gebruikers in de tuin- en landschapsarchitectuur, voor het onderhoud van bomen en voor gemeentediensten, is alleen al met meer dan een tiental nieuwe producten gegroeid: vier grasmaaiers (STIHL RMA 253, RMA 443 PV, RMA 448 PV en RMA 2 RV), drie heggenscharen op steel (STIHL HLA 66, HLA 86 en HLA 135), twee hoogsnoeiers (STIHL HTA 66 en HTA 86) en twee bosmaaiers (STIHL FSA 86 R en FSA 135), samen met een sproeiapparaat (STIHL SGA 85) en een combimotor (STIHL KMA 135 R). De combimotor is compatibel met diverse combigereedschappen – van bosmaaiers tot bladblazers – waardoor de diversiteit van het STIHL accugamma nog groter wordt.

Ook het AK accusysteem voor particuliere tuineigenaren en semiprofessionele gebruikers (zoals conciërgediensten) werd uitgebreid. Het omvat nu een grasmaaier (STIHL RMA 248) met een maaibreedte van 46 cm en een bosmaaier (STIHL FSA 60 R) die met verschillende maaikoppen aan de specifieke toepassing kan worden aangepast.

• Digitale producten: De nieuwe STIHL connected Box zal het machineparkbeheer voor elektrisch gereedschap en accu’s nog eenvoudiger maken. Vooral klanten met grote machineparken, zoals tuinbouw- en landschapsbedrijven of gemeentelijke diensten, zullen voordeel halen uit de mogelijkheid om gegevens automatisch uit te lezen via de connected Box. In de toekomst zal informatie zoals de looptijd van de accu en de locatie ook zonder smartphone op het STIHL connected platform beschikbaar zijn, zodra een connected Box op een centrale plaats in het bedrijf geïnstalleerd is.

• Robotmaaiers: STIHL breidt ook zijn gamma robotmaaiers uit. De nieuwe STIHL RMI 522 C maait gazons met een oppervlakte tot 2.100 vierkante meter automatisch. Dankzij de intelligente programmering, het flexibele maaiplan en de mogelijkheid om de gebruiksoppervlakte in kaart te brengen, hoeft de iMOW robotmaaier wekelijks maar een korte maaibeurt uit te voeren. Met de RMI 522 C kunnen gebruikers bijvoorbeeld de maaitijden aanpassen vanaf elke locatie met behulp van de iMOW app via smartphone of tablet. De huidige status kan worden opgevraagd via smartwatch.

• Benzineproducten: In de herfst van vorig jaar vervolledigde de STIHL MS 881 het gamma van de professionele STIHL kettingzagen. Met haar 6,4 kW is ze de krachtigste in serie vervaardigde kettingzaag ter wereld. Bovendien is ze momenteel het enige model op de markt dat in haar vermogensklasse dankzij haar STIHL 2-MIX-motor van de nieuwste generatie aan de strenge emissienorm EU 5 kan voldoen. De nieuwe FS 561 C-EM is het krachtigste model van de STIHL benzinebosmaaiers voor bos- en landschapsonderhoud. Naast zijn krachtige motor onderscheidt hij zich ook door zijn bijzonder grote maaicirkel (560 mm).

• Reinigers en alleszuigers: Twee nieuwe middelgrote hogedrukreinigers (STIHL RE 150 PLUS en RE 170 PLUS) met een maximumdruk tot 180 bar breiden het segment van de reinigers uit. Ze leveren snelle reinigingsresultaten voor commerciële en privégebouwen. Twee vlakreinigers voor buiten (STIHL RA 90 en RA 110) vervolledigen het aanbod accessoires voor de hogedrukreinigers in de compacte en middelgrote klasse. Bij de alleszuigers overtuigt het nieuwe instapmodel SE 33 met een indrukwekkende zuigkracht, een uitgebreid standaardaanbod en een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

stihl.be