Stad Gent zet in op groene begraafplaatsen

Het Gentse stadsbestuur maakt al enige tijd de bewuste keuze om van de Gentse begraafplaatsen begraafparken te maken. Plekken die in de eerste plaats een rustplaats zullen zijn voor de overledenen, maar ook groene rustpunten kunnen worden voor de nabestaanden en alle inwoners van de stad.

Begraafplaatsen zijn in de eerste plaats plekken van sereniteit, waar de laatste rustplaats van de overledenen en het herdenken door nabestaanden centraal staan. Net door dat serene karakter zijn de Gentse begraafplaatsen ook mooie groene luwteplekken in de stad. Met het groenbeleid en -beheer op de begraafplaatsen probeert de Stad daaraan maximaal tegemoet te komen. Door extra zitbanken te plaatsen of door voor bijkomende toegangen en wandeldoorsteken te zorgen, maken we nog meer parken van onze begraafplaatsen. Daarnaast zullen nieuwe aanplantingen de begraafplaatsen nog meer geborgenheid geven.


Natuur brengt leven
De Gentse begraafplaatsen mogen natuurrijke plekken zijn. Planten en dieren brengen kleur en leven. De bomen op de begraafplaats zijn erg belangrijk. Zij vormen de ruggengraat van het groen. Oude bomen mogen zo lang mogelijk blijven staan en blijven leven. Soms moeten we wel snoeien als er gevaar is voor takbreuk. Daarnaast planten we nieuwe bomen aan, en ook struiken en bloeiende planten. We kiezen daarbij voor planten die het hele jaar mooi en gezond staan.

Op graspaden, boorden langs verhardingen, kantjes rond graven, plekken rond zitbanken en zones waar bezoekers het gras vaak betreden houden de medewerkers van de Groendienst het gras kort door maaisessies elke 10-14 dagen. Op plaatsen met minder passage kunnen kleurrijke bloemen bloeien en worden ze pas na hun bloeiperiode gemaaid om geen onverzorgde indruk na te laten.

Nog niet alle begraafplaatsen worden echter op deze manier beheerd. Voorlopig gaat het om zes begraafplaatsen: Westerbegraafplaats, Gentbrugge, Oostakker, Zuiderbegraafplaats, Wondelgemdries en Zwijnaarde Scheldeakker. De andere begraafplaatsen volgen de komende jaren.

Bijzondere soorten
Het nieuwe beleid van de Stad werpt zijn vruchten af. De laatste jaren zorgen onder andere biggenkruid, madeliefjes en klaprozen voor een kleurrijker beeld, en door deze planten te laten bloeien en in zaad te laten komen, vormen ze een rijke voedselbron voor vogels, wilde bijen en allerlei andere kleine beestjes.

Dankzij de unieke combinatie van de ondergrond, de vegetatie en het vernieuwde groenbeheer, blijkt de begraafplaats van Gentbrugge bijvoorbeeld de ideale plek voor heel wat bijzondere plantensoorten. Zo vormen de begraafplaatsen bijzondere natuurgebieden in de stad.

Onze begraafplaatsen zijn plekken van sereniteit, herinnering en symboliek. Maar ook plekken waar het tijdens warme zomerdagen koeler is en waar je rust kan vinden in onze stad. Daarom maken we de omslag van klassieke begraafplaatsen naar begraafparken. De medewerkers van de Groendienst doen hun uiterste best om onze begraafplaatsen mooi te onderhouden ondanks vaak heel wisselende weersomstandigheden.

Lees meer over de Gentse begraafplaatsen