Sinte Mettetuin Mechelen / een nieuwe stadsoase

Mechelen krijgt er binnenkort een nieuw stadspark bij: de Sinte Mettetuin, in het hart van de historische binnenstad, tussen De Bruul en de Lange Schipstraat, waar het OCMW-Sociaal Huis gelegen is.

 


Dit historisch ensemble, huisvesting van de kantoren van het OCMW, bevat een groene parel pal in de Mechelse binnenstad. De historische kloostertuin, doorheen de jaren verschraald tot een sterk versnipperde en vooral functionele ruimte, biedt heel wat mogelijkheden als nieuwe stadstuin.

Dankzij de verborgen ligging kan de tuin als ontsnapping dienen aan de stedelijke dynamiek van omliggende en drukke winkelstraten. Daarnaast moet de groene invulling de grote veelheid aan richtingen, functies en bouwstijlen van het OCMW-complex, terug met elkaar verenigen.

Om deze ambitie te realiseren, ontwierp Stramien een romantische tuin met een weelderige beplanting, een grote diversiteit in ruimten en perspectieven en een glooiend zacht lijnenspel. Verhoogde zitranden en een vloeiend stelsel van paden moeten zorgen voor de nodige stedelijke robuustheid.

 

24

 

Rode beuk

Een sequentie van twee opeenvolgende koeren aan de Bruul-kant herstelt de historische samenhang. Zo ontstaat een stapsgewijze boeiende beleving, als overgang van stenige stad naar groene binnentuin.

 

overview_scene-24 copy

 

33

 

De kern van het ontwerp bestaat uit een centraal groen ‘hart’, met daarop een majestueuze rode beuk. De drie toegangswegen zijn verweven rond en monden uit in dit middelpunt. De paden worden afgebakend door onderhoudsvriendelijke borders die gevuld worden met vaste planten en siergrassen. Het gebruik van pesticiden wordt geweerd.

 

MG_3637 copy

 

 

Onder de Sinte Mettetuin loopt ook een oude vliet. Deze wordt niet open gelegd, maar zal worden gesuggereerd door het aanplanten van blauwkleurige planten en blauwe stortsteen.

 

Patiozone

Achter de mooie bogen, komt de patiozone. Dit gedeelte van de tuin kan met poorten worden afgesloten. Hierdoor wordt de rust van de bejaarden die erachter wonen  gegarandeerd, terwijl de rest van de tuin wel toegankelijk kan blijven. Losse houten banken en betonnen zitranden bieden voldoende zitruimte.

 

De oppervlakte van het groene pareltje bedraagt iets meer dan 6700 m². Dat is groter dan de huidige binnentuin, omdat de parking in het noordoosten en de binnenkoer aan het gebouw van de Personeelsdienst ook worden getransformeerd tot groene zones. Het geheel wordt voorzien van verlichtingselementen om ook ’s avonds een sfeervolle en veilige omgeving te verzekeren.

 

Speelzone

Naast een plek om tot rust te komen, zal de Sinte Mettetuin ook voorzien in de actievere behoeftes van zijn bezoekers. Er komt onder andere een hinkelpad in de vorm van de staf van Sinte Mette en voor de iets ouderen zijn er fitnesstoestellen voorzien. Ook het gras zal bedoeld zijn om op te spelen en te ravotten.

 

binnenplein-ocmw-sociaal-huis-wordt-sinte-mettetuin_100_1000x0

MG_3630 copy

De opening van het nieuwe stadspark, is verwacht rond de zomer van 2016.