Mijn Tuinlab online

Op 24 april 2020 ging ‘Mijn Tuinlab’ van start, het grootste tuinenonderzoek ooit. Stap voor stap groeit hier de grootste gemeenschap van burgerwetenschappers in tuinen.

 


9% van Vlaanderen bestaat uit tuinen. Het Kenniscentrum Tuin+ van de Erasmushogeschool, KU Leuven en Natuurpunt willen, met steun van het Departement Economie, Wetenschap en Innovatie van de Vlaamse overheid en Het Nieuwsblad, dit tuinenlandschap verder onderzoeken. Ze ontwikkelden samen Mijn Tuinlab. Op dit platform kunnen mensen hun tuin aanmelden en allerhande informatie over hun tuin achterlaten. Bovendien krijgen burgers tuinadvies en kunnen ze via het platform deelnemen aan verschillende andere burgerwetenschapsprojecten die inzicht geven in het tuinenlandschap.

De drijfveer van dit burgerwetenschapsproject is het enorme potentieel van het tuinenlandschap voor de verbetering van de biodiversiteit, het klimaat en ons ecologisch systeem. Niemand heeft zicht op wat er in die tuinen groeit. Behalve… de burger zelf. Via dit burgerwetenschapsproject willen we zo veel mogelijk informatie verzamelen over het tuinenlandschap in Vlaanderen en Brussel. Onderzoekers stellen onderzoeksvragen en burgers worden ingeschakeld om allerlei gegevens over hun eigen tuin beschikbaar te stellen aan de wetenschap. En met die informatie gaat de onderzoeker vervolgens aan de slag.

Al die lapjes privé-groen zijn immers goed voor de natuur en het klimaat. Naast een plaats voor ontspanning, tuinieren, sport en spel, leveren ze ook heel wat andere voordelen op. Tuinen vangen hemelwater op zodat onze riolen niet overbelast raken, vormen een leefgebied voor dieren en planten, zijn een buffer tegen klimaatverandering en nog veel meer. Dat noemen we ecosysteemdiensten of natuurvoordelen.

Mijn Tuinlab brengt die natuurvoordelen in kaart. Je eigen tuinlab vat de resultaten samen van alle projecten waar je aan hebt deelgenomen. Bovendien staan op het platform tal van tuintips die je helpen om je tuin nog aantrekkelijker te maken.

Meer informatie: www.mijntuinlab.be