Rozenkwekerij Lens Roses erkend als nieuwe hofleverancier

Het Oudenburgse bedrijf Lens Roses levert al jaren rozen aan het koninklijk paleis, maar mag zich nu ook officieel hofleverancier noemen.

 


Lens Roses viert volgend jaar zijn 150-jarige bestaan. Het bedrijf werd opgericht in 1870 in Mechelen, toen nog als Boomkwekerijen Louis Lens. Vrij snel werd de rozenteelt de corebusiness van het bedrijf, dat drie generaties lang bestuurd werd door de familie Lens. In 1992 werd Lens Roses overgenomen door Rudy Velle en Ann Boudolf en verhuisde het bedrijf naar Oudenburg.

‘Het was de jongere generatie binnen het bedrijf die ons aanspoorde om een aanvraag in te dienen’, vertelt Ann. ‘Uit de catalogi blijkt dat het bedrijf in de jaren twintig al eens hofleverancier is geweest. We dachten dat het leuk zou zijn om deze titel opnieuw te mogen dragen naar aanleiding van de 150ste verjaardag’, zegt Velle. Er staat ook wel een plicht tegenover: hofleveranciers moeten de kwaliteit van hun producten of diensten continu handhaven of verbeteren, ook buiten de muren van het koningshuis.

Lens Roses kweekt jaarlijks honderdduizend rozen in blote wortel en zo’n veertigduizend in pot. Het bedrijf heeft daarvoor twee terreinen van drie en negen hectare in Oudenburg en Roksem en biedt werk aan zes mensen.