Rotterdam / Lichtgevend fietspad in Kralingse Bos

Rotterdam test lichtgevende belijning op een fietspad in het Kralingse Bos. De gemeente wil fietsers en voetgangers langs het pad tegemoet komen, zonder beschermde dieren te storen.

De Rotterdamse parken en bossen worden niet verlicht om beschermde dieren, zoals vleermuizen, niet te storen. Als alternatief wil Rotterdam nu over een lengte van 140 meter glow-in-the-dark belijning bij het betreffende fietspad uitproberen.


Langs het fietspad ligt een kinderdagverblijf. Ouders die hun kind in de herfst en winter ’s morgens en ’s avonds in schemer of donker brengen en halen, vroegen de gemeente om verlichting langs het pad.
Fotoluminescentie
De glow-in-the-dark belijning is gebaseerd op blijvende fotoluminescentie. De wegmarkering neemt overdag licht op en straalt ‘s avonds en ‘s nacht het licht weer uit. De belijning is gemaakt van hybride composiet, dat bestand is tegen pekel en veel langer meegaat dan de gangbare belijning. Voor de test in Rotterdam wordt bovendien een extra lichtgevend materiaal toegepast, zo meldt de gemeente.

De FloWithDGlow belijning is een vinding van Smits Neuchâtel Infrastructuur, een dochteronderneming van bouwbedrijf VolkerWessels, in samenwerking met het Haagse onderzoeksbureau Senlima.

FlowWithDGlow-1160x773-1

 

Van Gogh-fietspad
In 2014 is in Eindhoven een fietspad met glow-in-the-dark-steentjes geopend. Het fietspad is onderdeel van de Van Gogh-fietsroute en gerealiseerd en ontwikkeld door Studio Roosegaarde en Heijmans. Deze partijen hebben ook samengewerkt aan de ‘Smart Highway’ bij Oss, die is voorzien van glow-in-the-dark wegmarkering.