Ring der Herinnering / Symbool van eenheid en vrede

De Ring der Herinnering, l’Anneau de la Mémoire of Mémorial International Notre-Dame-de-Lorette in het Franse Nord-Pas-de-Calais, is een nieuw herdenkingsmonument voor de Groote Oorlog. Het herdenkt niet de overwinnaars maar evoceert het leed van alle slachtoffers en de rouw van miljoenen families. De ringvorm, een symbool van eenheid, onderstreept volgens architect Philippe Prost de eendracht tussen de vroegere oorlogvoerende naties.

 


Ter gelegenheid van de herdenking van 100 jaar Groote Oorlog besliste de Conseil Régional Nord-Pas-de-Calais om een nieuw herdenkingsmonument op te richten op de Necropool van Notre-Dame-de-Lorette.

Het voorstel van de Parijse architect Philippe Prost werd geselecteerd na een internationale ontwerpwedstrijd. Het gaat om een opmerkelijke realisatie, tegelijk monumentaal en intiem, krachtig met respect voor de omgeving.

Het gaat om een ellipsvormige constructie uit vezel versterkt Ultra-Hoge-Sterkte-Beton aan de rand van het plateau van Notre-Dame-de-Lorette, met een perimeter van 345 m. Twee derde ervan is verankerd in de grond; waar het terrein naar beneden gaat zweeft de ring boven de grond. Men komt het gebouw binnen via een gang, een soort loopgraaf, die toegang geeft tot een passerelle.

De binnenwand is, als de bladeren uit een boek, helemaal bekleed met 500 borden in gekleurd inox van 3 m hoog en 50 cm breed. Op elk bord staan de namen gegrifd van soldaten die tijdens de Groote Oorlog in deze streek zijn gesneuveld. In totaal bijna 600.000 namen van 40 nationaliteiten, waaronder ook 2.326 Belgen. Hun namen staan alfabetisch, zonder onderscheid van nationaliteit, ras of religie, rang of stand. Vriend en vijand worden hier posthuum verenigd. Men herdenkt niet langer de overwinning maar de herwonnen vrede.

Dat staat in schril contrast met de nabijgelegen Necropolis, waarvan de eindeloze rijen witte kruisjes eerder doen denken aan het triomfantelijke Franse leger dat marcheert, een leger van doden dat klaar staat voor het gevecht.

De bloemenweide in en rond het memoriaal, is beplant met bloemen die de wegen der herinnering symboliseren: rode klaprozen voor de Britse soldaten, blauwe korenbloemen voor de Franse slachtoffers en witte vergeet-me-nietjes voor de Duitse gesneuvelden.

 

w9ntf3pfrnbshy1c

philippe-prost-memorial-international-notre-dame-de-lorette-5

b979293512z-1_20160725221205_000gmc794noj-3-0

Lees het volledige artikel in CGConcept 2016/4