RHS opent vijfde showtuin

De Britse Royal Horticultural Society opent een vijfde showtuin, de RHS Garden Bridgewater, in de buurt van Manchester.

De nieuwe tuin is ruim 63 ha groot en ligt op het voormalige Victoriaanse landgoed van de 3e Duke of Bridgewater in Worsley New Hall in Salford, Greater Manchester. Eerder bestonden er plannen voor een luxehotel met tuinen geïnspireerd op de tuinen van Versailles en een golfterrein.


 

lightbox  Worsley-New-Hall-1927-large

Ommuurde moestuin

Een van de hoogtepunten van de nieuwe tuin wordt de ommuurde moestuin van 4 ha die in zijn oorspronkelijke staat wordt hersteld. Het is een van de grootste ommuurde moestuinen van Engeland. Andere hoogtepunten worden de ‘Lost Terraces’, terrastuinen tussen het grote meer en het vroegere kasteel, en de toegangsdreef. Er komt ook een informatie- en opleidingscentrum voor jongeren en scholen.

 

 

Walled-Garden940x627_1

De RHS heeft de bekende tuinarchitect Tom Stuart-Smith aangesteld om een masterplan voor de nieuwe tuin uit te werken.

De kosten van de restauratie en de aanleg van nieuwe tuinen worden geraamd op 30 miljoen £ (ruim 42 miljoen €). De investering is onderdeel van een tienjarenplan van de RHS om ‘het verenigd Koninkrijk groener en mooier te maken en ieders leven te verrijken door planten”. Voor dit plan heeft de RHS een budget van 100 miljoen £ uitgetrokken.

JS75002544

De nieuwe tuin van Bridgewater zal in 2019 opengaan.

De RHS heeft momenteel al vier show- en proeftuinen: Wisley (Surrey), Harlow Care (North Yorkshire), Hyde Hall (Essex en Rosemore (Devon), die jaarlijks door bijna 2 miljoen mensen worden bezocht.

RHS