Putte installeert H-bank van ECO-oh!
Op het vernieuwde plein voor het oud gemeentehuis van de Antwerpse gemeente Putte is sinds kort een H-bank van ECO-oh! geplaatst, de eerste designbank die volledig van gemengde huishoudelijke restplastics gemaakt is.
Dit is mogelijk mede dankzij de inspanningen van de inwoners van Putte, die deze plastics sorteren via de roze zak. Daarin kunnen alle gemengde plastics, die niet in de blauwe PMD-zak mogen, zoals botervlootjes, yoghurtpotjes, plastic zakjes en bakjes, speelgoed… De H-banken op het plein bevatten in totaal 529 kg restplastics, het equivalent van ongeveer 360 roze zakken. Dit is het afval ingezameld door twee Puttenaren gedurende 24 jaar.
De keuze voor de H-bank in Putte past volledig in het plan om bij de vernieuwing van het plein zoveel mogelijk duurzame materialen te gebruiken. Jeroen De Cuyper, schepen van leefmilieu: “Met de plaatsing van de banken van ECO-oh willen wij de sorteerinspanningen van onze inwoners zichtbaar maken, we zamelen al jaren trouw en goed in.” Het gemeentebestuur maakt trouwens al jaren gebruik van de duurzame producten van ECO-oh!: straatbanken, picknickbanken en compostbakken.
Putte levert al sinds 1994 gesorteerde gemengde restplastics aan bij ECO-oh!, eerst op eigen initiatief en later via afvalintercommunale IVAREM. Hiermee is het een van de pioniersgemeenten in Vlaanderen. Sindsdien werd al meer dan 2600 ton afval ingezameld! 2,1 miljoen Vlamingen, 1 op de 3 dus, zamelen vandaag gemengde plastics in via de roze zak of het recyclagepark. ECO-oh! heeft de technologie om 97 procent van die plastics te verwerken tot nieuwe grondstoffen.
Het ontwerp van de H-bank is een creatie van het Hasselts designbureau Studio Segers. Door modulaire elementen met en zonder rugleuning in verschillende kleuren te combineren kan telkens een unieke bank gecreëerd worden, die bovendien makkelijk te monteren en te repareren is door het handige verbindingssysteem. Het kunststof gaat met een minimum aan onderhoud gemakkelijk meer dan 10 jaar mee, en ECO-oh! kan de bank indien nodig ook volledig opnieuw recycleren tot een nieuwe bank.