Plantentuin Meise opent unieke Rozentuin

De nieuwe Rozentuin in Plantentuin Meise is geïnspireerd op een ontluikende roos en ontworpen in een eigentijds design. Het labyrint in het centrum, gevormd door twee spiralen, vertelt het verhaal van het ontstaan en de evolutie van de wilde rozen en toont hoe ze verwant zijn.In de perken rond de zichtheuvel komt men te weten hoe vanuit de wilde rozen de tuinrozen werden geselecteerd en ontwikkeld.

De Rozentuin biedt de bezoeker een wandeling door de diversiteit en de ontstaansgeschiedenis van wilde en gecultiveerde rozen. Tijdens de laatste decennia heeft Plantentuin Meise een uitgebreide collectie wilde rozen aangelegd, bestaande uit 125 van de bij schatting 200 gekende soorten


Twee spiralen vormen het hart van de 9000 m2 grote rozentuin. Elke spiraal vertegenwoordigt een grote groep van wilde rozen zoals dit uit recent DNA-onderzoek naar voren kwam. Eén spiraal vertegenwoordigt een groep met Aziatische en Europese rozen, de andere spiraal omvat Aziatische en Amerikaanse soorten. Pal in het centrum van de tuin groeit de oudste van alle nog bestaande rozen: de ‘woestijnroos’.
De buitenkant van de tuin vertelt het verhaal van de cultuurrozen. De focus ligt hier op resistente selecties en winnende planten van rozenkwekers van bij ons.

De zichtheuvel met een uitkijkpunt gemaakt uit cortenstaal, zorgt voor een krachtige lijn en laat de bezoeker genieten van een mooi uitzicht over de rozentuin en de verderop gelegen eikencollectie. De zichtheuvel met ingezaaid natuurlijk grasland en de natuurlijke begroeide wadi’s aan de binnenkant van de zichtheuvel zorgen voor een mooi contrast met het strakke ontwerp van het labyrint. De plantbedden aan de buitenzijde van de zichtheuvel, aangeplant met de cultuurrozen, stellen de kroonblaadjes van een roos voor. Door het eigentijds design en de doordachte beplanting van bodembedekkers en andere planten uit de grote rozenfamilie zal een bezoek aan de Rozentuin het hele jaar door de moeite waard zal zijn.

In het centrum van het hart bevindt zich een horizontale zonnewijzer, waarbij de bezoeker zelf de plaats van de wijzer moet innemen door op de juiste maand te gaan staan.

“Vlaanderen investeert € 103 miljoen om de Plantentuin in haar oude glorie te herstellen”, zegt Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts. “Deze magnifieke rozentuin draagt bij tot de toeristische profilering van onze regio. We investeren € 300.000 in de ‘koningin der bloemen’ om haar te doen bloeien in Vlaanderen en ver daar buiten.”