Parkpergola West 8 wint Publieksprijs Rietveldprijs [VIDEO]

De Parkpergola van West 8 in het nieuwe Máximapark in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn wint de RTV Publieksprijs Rietveldprijs 2015.

De Rietveldprijs wordt iedere twee jaar uitgereikt aan een uitgevoerd project in de stad Utrecht, waarbij gelet wordt op de kwaliteit van het project zelf en de bijdrage aan de beleving en bruikbaarheid van de stad.


De tweejaarlijkse Rietveldprijs werd toegekend aan het nieuwe muziekcentrum TivoliVredenburg in Utrecht, ontworpen door Herman Hertzberger en Patrick Fransen van Architectuurstudio HH i.s.m. Jo Coenen Architects & Urbanists, Architectuurcentrale Thijs Asselbergs en Pieter Bannenberg van NL Architects).

Parkpergola

De Parkpergola van West 8 in het Máximapark werd met een overgrote meerderheid van de stemmen verkozen voor de RTV Utrecht Publieksprijs. De Utrechtse burgers konden uit de selectie door de vakjury hun keuze maken en daarmee de discussie over de beleving van architectuur en stedenbouw met elkaar aangaan.

Het innovatieve ontwerp van West 8 bestaat uit betonnen honingraatelementen van 6 meter hoog, circa 3.3 meter breed en 80 centimeter diep. De 280 aaneengeschakelde elementen zijn gefundeerd op een doorgaande betonplaat op heipalen. De ‘poorten’ in de pergola worden gevormd door afwijkende eindelementen met dierenmotieven die op Escher-achtige wijze vanuit de honingraatstructuur ontstaan.

De honingraat heeft aan de buitenzijde een afgeronde vorm, waardoor de pergola een zachte uitstraling krijgt. De elementen zijn aan de binnenzijde voorzien van een grove korrelstructuur, zodat daar mos en rotsplantjes kunnen groeien. In de honingraten is ruimte voor plantenbakken of vogelkasten. De Parkpergola brengt als verticaal ecologisch landschap en natuur in de stad. Binnen de door klimplanten veroverde pergola waan je je in een beschermde wereld waar de seizoenen, de natuur en de ontmoeting voorop staan.

U kunt hier alle geselecteerde projecten bekijken.
Over de Rietveldprijs verscheen ook een boek met alle geselecteerde projecten.

boekrietveldprijs