Oude Kazerne Sijsele wordt nieuw stadsdeel

De voormalige militaire basis van Sijsele wordt omgebouwd tot een nieuwe wijk die wonen, werken en ontspannen combineert met de dynamiek van een stad.

De voormalige kazerne langs de Dorpsstraat in het West-Vlaamse Sijsele ademt een rijke geschiedenis uit. In 1951 werden de terreinen van de Hofbouwmaatschappij “Flandria”  ingenomen door het “Kwartier Sergeant Baron Gillès de Pélichy”. Eind 2010 sloot de kazerne definitief haar deuren. Het domein werd later benut als bivakterrein voor jeugdbewegingen. De gemeente Damme heeft de ambitie om van 18,8 ha grote kazerneterrein een ‘wijk van de toekomst’ te realiseren waarin intelligent ruimtegebruik, slimme energie en doordachte mobiliteit wordt gecombineerd.


(Foto’s: Wijk van de Toekomst)

Kwartier 51

Om een ontwerper aan te stellen, koos de West-Vlaamse Intercommunale WVI samen met de stad Damme voor de ‘Oproep WinVorm’: een selectieprocedure die gebaseerd is op het principe van een architectuurwedstrijd. Uit een algemene oproep naar architecten en studiebureaus werden tien kandidaten weerhouden. Vervolgens werden door de jury 3 kandidaten geselecteerd om een uitgewerkt project in te dienen: NEXT architects, Schenk Hattori AA en LINT landscape architecture (nu OTO landscape architecture) | Ziegler Branderhorst. Dit laatste team wist de jury het sterkst te overtuigen met zijn creatieve, frisse concepten en ideeën met toekomstvisie. De laureaat krijgt nu ongeveer een jaar de tijd om het plan vorm te geven, waarbij rekening wordt gehouden met de wensen en verlangens van de burgers.

De transformatie wordt in gang gezet door hergebruik van bestaande gebouwen en het toevoegen van nieuwbouw. Op het terrein wordt een heidezoom aangelegd waarin parkeren, recreatieve routes en programma landschappelijk worden ingepast. Nieuwe entrees en (fiets)routes verbinden het terrein met het dorp en de aangrenzende landgoederen.U kunt hier het voorontwerp van LINT landscape architecture (nu OTO landscape architecture) | Ziegler Branderhorst bekijken.

wijkvandetoekomstsijsele.be