credits: Uli Schillebeeckx/ Jane Goodall Instituut België

Op één dag een nieuw bos voor Genk

In Genk zijn het voorbije weekend 3600 bomen geplant in het kader van de boomplantactie Forest in One Day. De actie, een initiatief van het Jane Goodall Instituut België, in samenwerking met Stad Genk, werd bijgestaan door Vlaams minister voor Omgeving Zuhal Demir en actrice Hilde de Baerdemaeker, en ondersteund door zo’n 300 vrijwilligers die het gure weer trotseerden voor het goede doel. 

Het nieuwe bos aan de Koebaan bestaat uit een gezonde mengeling van inheemse soorten zoals wintereik, tamme kastanje, tamme lijsterbes en esdoorn. Hiervoor was het noodzakelijk om op het perceel eerst de aanwezige Amerikaanse Vogelkers te kappen, een invasieve soort die de biodiversiteit kan verstoren. Het nieuwe bos zal in de toekomst veerkrachtig en biodivers zijn, en zo bijdragen aan een beter klimaat voor mens, dier en natuur.. 


Toon Vandeurzen, schepen voor Duurzaamheid: “Genk is de groenste centrumstad van Vlaanderen en dat willen we graag zo houden. Door extra bomen te planten bijvoorbeeld. Want bomen zorgen ervoor dat onze stad weerbaarder wordt voor de klimaatuitdagingen. Maar ze maken het ook gewoon gezonder en leefbaarder voor iedereen die hier woont en werkt. Tegelijk willen we onze bossen sterker en beter maken, zodat ook toekomstige Genkenaren er blijvend van kunnen genieten. We zijn dus maar wat blij dat Forest for One Day dit jaar in Genk mag plaatsvinden.”

Forest in One Day: nieuw bos in Genk
credits: Uli Schillebeeckx/ Jane Goodall Instituut België

Het Jane Goodall Instituut België is onderdeel van een wereldwijd netwerk dat is opgericht in naam van de iconische natuurbeschermer en chimpansee expert Dr. Jane Goodall. Sinds 2014 plant de organisatie al bomen in België, maar vandaag in Genk was een bijzonder moment voor Anouska Plasmeijer, Directeur van het JGI, die de 100.000ste boom mocht planten sinds de start van Forest in One Day. “Voor elke boom die vandaag de grond in gaat, planten we een veelvoud in Burundi waar we een enorm verschil maken. Deze bomen leggen daar niet alleen CO2 vast, maar helpen ook om te beschermen tegen erosie, zorgen voor schaduw bij scholen en huizen, en vergroten de habitats van wilde dieren zoals de chimpansee.” 

“Toen ik Jane Goodall in december ontmoette, bedankte ik haar voor de grote inspanningen die haar Instituut in Vlaanderen heeft geleverd. Dit is het tweede bos dat het Instituut samen met de Vlaamse overheid aanplant.Het Vlaams bebossingsbeleid werpt daarbij haar vruchten af. Ons bebossingstempo kent een ongeziene snelheid en nooit eerder werd er zo weinig ontbost als vandaag de dag. Maar we mogen nu niet blijven stilzitten, we moeten dat tempo blijven aanhouden om ons leefmilieu en onze luchtkwaliteit te verbeteren. Daarom dat het Jane Goodall Institute en ik hier de handen in elkaar slaan om meer dan 3600 bomen te planten voor een groener en meer leefbaar Genk.” aldus Vlaams minister voor natuur Zuhal Demir. 

Sinds kort is Hilde de Baerdemaeker ambassadrice van het JGI, en dus plantte ze enthousiast mee.

“Ik ben de kersverse ambassadrice van het Jane Goodall Instituut in België. We zijn hier met onze schup om er aan te beginnen, want zoals Jane Goodall zei: het verschil kan je zelf maken. Daar kies je elke dag voor. Dus, handen uit de mouwen en bomen planten!”

Forest in One Day: nieuw bos in Genk
credits: Uli Schillebeeckx/ Jane Goodall Instituut België